Think Outside The Box

Transindex rovatok


Reply | 21.6.2013

SOS Györgyfalvi-tavak: civil alternatíva kéne a Julius Park elnevezésre


Fotó: SOS Györgyfalvi tó honlapjáról

A kolozsvári városvezetés támogatja a Julius Park elnevezést a Györgyfalvi-tavak között kialakítandó sétány esetében, mivel a zöldterület rendezésének fő támogatója a Julius Mall. Kérdés azonban, hogy ez mennyiben jótékony cselekedet és mennyiben haszonlesés a befektető részéről, hiszen a területen két irodaház építését is tervbe vették – írja a TOTB-ro-n megjelent publicisztikájában Adi Dohotaru.

Miután mindent privatizáltak Romániában, úgy néz ki, hogy már csak a zöldterületek „örökbe adásából” lehet hasznot húzni – jegyzi meg az aktivista. A kolozsvári polgármesteri hivatal átadná nagy cégeknek az elhanyagolt zöldterületek rendezési jogát, cserébe a vállalatok reklámanyagot rakhatnak ki az adott területen. Ez történt a Györgyfalvi-tavaknál is, a területrendezés még alig kezdődött el, de már a terület körbe van kerítve a Julius Mall reklámanyagával.

Valóban folyamatos igényként merül fel a Györgyfalvi-tavak közötti terület rendezése, parkosítása. Az SOS Györgyfalvi-tó mozgalom folyamatosan tiltakozik az első tó körüli forgalom miatt, illetve a Julius Mall rendezési terve ellen. A bevásárlóközpont vezetése ugyanis olyan módon parkosítaná a területet, hogy fel tudjon húzni két irodaházat is, ezzel is csökkentve a zöldterület nagyságát. Tulajdonképpen így fosztja meg a profitlesés a város lakóit a parkoktól, akárcsak a törökországi Gezi park esetében. Csakhogy mi a különbség? Ott igenis kiálltak az emberek az őket illető jogokért, és bízva a civil összefogásban szembeszálltak egy olyan városvezetéssel és állami hatalommal, amely nem figyelt igényeikre. Ezt javasolja Dohotaru is: foglalják vissza a civilek a parkot oly módon, hogy alternatív nevet adnak a térnek. Bővebben a TOTB.ro-n.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!