Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.5.2013

Mi a profi természetfotózás titka? Interjú Nagy Zoltán Gergellyel

A már többszörösen díjazott marosvásárhelyi fotóművész, Nagy Zoltán Gergely legújabb kiállítása a bukaresti Balassi Intézetben tekinthető meg május 30-ig. A Kárpátok bűvöletében című kiállítás különleges élőhelyeket és történeteket kutat és próbál meg bemutatni a fotóművészet és az etikus természetfotózás eszközeivel.

M.R.

A professzionális természetfotózásnak nincs külön receptje, de a fiatal fotós elárulta, szerinte elengedhetetlen a fotóművész környezet iránti elkötelezettsége és tisztelete. Nagy Zoltán Gergelyt motivációjáról, eddigi tapasztalatairól, munkamódszeréről és a kiállításról kérdeztük:

Nagy Zoltán Gergely

Mikor kezdtél el fotózni? Hogyan szerettél bele a fényképészetbe?

Édesapám hatására kezdtem el fényképezni, ő egy igazi hobbifotós. Tőle kaptam az első fényképezőgépem is, tulajdonképpen az ő régi fényképezőgépét örököltem el.  Körülbelül 10­−11. osztályos koromban kezdtem el aktívan fotózni, az elején mindenféle témába belekóstoltam, csak később jöttem rá, hogy engem a természet érdekel és köt le igazán.

Miért pont a természetfotózás?

Mindig nagyon közel állt hozzám a biológia, líceumban is biológia osztályba jártam. Ezzel párhuzamosan pedig foglalkoztam fotográfiával, mint egy egyszerű hobbival. Felismertem, hogy ez a két érdeklődési köröm egyszerűen össze is kapcsolható, és attól a ponttól volt meg az igazi motivációm.

Mikor készítetted az első olyan fotókat, amelyekkel meg voltál elégedve?

Hogy igazán meg legyek elégedve, az remélem, csak ezután következik (nevet). Úgy érzem, hogy akkor kezdtem igazán jó fotókat készíteni, amikor megtaláltam azt, ami érdekel. A természetben levő témák felfedezésével kezdtek jobbak lenni a képeim.


Az eddigi pályafutásod során mik voltak a meghatározó fordulatok, mit tartasz igazán fontosnak?

Azt hiszem, hogy nagy előrelépés volt a Marosvásárhelyi Fotóklub tagjává válni 2007-ben. Illetve mérföldkő volt az is, amikor sikerült bejutnom az angliai Lancasteri Egyetemen a Vadvilág és környezetfotó szakra. Ez határozta meg, hogy végül nem biológiát végeztem, hanem fotóművészetet.

Mennyiben környezetvédő egy természetfotós?

Nekem rendkívül fontos a természet, és főként a romániai természet. Fel nem tudjuk fogni, hogy milyen hihetetlen természeti kincsekkel rendelkezik Románia. A nyugati államokban már rég nincsenek ilyen kiterjedt erdőségek, mint nálunk. A Kárpátok állatállománya is nagyon gazdag. Ez az amire a fotóimban minél nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni, akár a romániai WWF-fel közös projektekben.

A természetvédelem mellett nagyon fontos a természetfotós etika is. Tehát, hogy a fényképek ne legyenek manipulálva, ha fotográfiaként és nem fotómontázsként vannak eladva, akkor ne legyenek utólagosan módosítva. Illetve a természettel és az állatokkal szemben a fotósnak legyen meg egy alaptisztelete, aminek köszönhetően soha nem befolyásolja azokat negatívan. Magyarán etikusan kell fényképezni.


Mi a munkamódszered? Hogyan néz ki egy fotós expedíciód?

Amikor dolgozom, akkor mindig egyedül megyek terepre. Ha nincs is pontosan meghatározva a munkaidőm, akkor is fontos, hogy rászánjam a kellő időt, ráhangolódást és odafigyelést a természetre, ezt pedig csak egyedül tudom megtenni.


Körbenézve a kiállított fotók között, vannak olyanok, amelyek igencsak szélsőséges körülmények között készültek. Van valami érdekes történet ezekkel kapcsolatban?

A hollós és zergés fotóról elmesélném, hogy először voltam fent egyedül a Csalhó-hegységben és tíz napig csak zergékre „vadásztam”. Azon a napon, amikor ez a fotó készült, nagyon hideg szél fújt és rengeteget másztam a havas dombokon. Megláttam a képen látható jelenetet és hamar lencsevégre is kaptam. Csak a sikeres fotózás után vettem észre, hogy kevésbé jól kiviteleztem a vizes palackom szállítását. A külső zsebemben maradt és megfagyott. Így ott álltam a  Csalhó egyik hegyén, szomjasan és éhesen, de valahogy semmi sem tudott letörni, az egyedi pillanat megörökítése megért minden fáradtságot.


Összesítve a Kárpátok bűvöletében kiállítást, mit tartsz a legfontosabbnak ezekben a fotókban?

A fotók összhatását. Úgy gondolom, hogy fontos volt egy ilyen átfogó sorozatot készíteni, még hogyha nem is csak egy témát dolgoztam fel alaposan – hiszen a Kárpátok az egy hatalmas téma -, de én úgy érzem, hogy sok mindenhez sikerült hozzáérni. És az összüzenet az átjön, vagyis hogy a Kárpátok nagyon különlegesek és érdemes mindenkinek körültekintenie maga körül, mert csodálatos természet van itt a közvetlen közelünkben.

Melyik a kedvenc fotód a kiállításról?

Nagyon nehéz kérdés. Valójában két dolog határozhatja meg egy fotó értékét. Van az alkotónak egy szubjektív szűrője, amikor attól függően, hogy hogyan készült a kép, az lehet számára nagyon kedves, még akkor is, ha képileg esetleg nem is az a legerősebb. Nekem a “megszenvedett” zergés kép a kedvencem.

Mik a terveid?

Nagyon sok van, de egyenlőre annyit tudok elárulni, hogy mindenképp Romániáról szólnak majd.  A közeljövőben pár konkrétabb, szűkebb fotósorozatot tervezek, ugyancsak a Kárpátokból, de meghatározott hegységekre, zónákra koncentrálva.

Nagy Zoltán Gergely eddigi munkái a honlapján tekinthetőek meg, itt elérhető a Kárpátok bűvöletében fotókiállítás teljes képanyaga is.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: SzJ
    Közzétéve: 22.5.2013, 7:30 am

    A zergés-hollós az brutálisan jó! Nagy gratula a szerzőnek!

Szólj hozzá!