Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.5.2013

Palagáz-kutatás és nem kitermelés: védekezik a Környezetvédelmi Minisztérium

A Környezetvédelmi Minisztérium sajtóközleményt adott ki, amelyben „a palagázproblémával kapcsolatos sajtóban keringő információkat szeretné pontosítani”.

Íme az öt érv:

  1. A kormány csak a palagáz-kutatásokat hagyta jóvá, nem magát a kitermelést, amihez más típusú engedélyek szükségesek.
  2. A palagáz-kutatás és –felmérés során nem alkalmazzák a hidraulikus repesztés technológiáját.
  3. A kormány közvitákat fog szervezni a témáról, ahol az érintett önkormányzatok mellett a civil szféra képviselői is szabadon véleményt nyilváníthatnak az esetleges palagáz-kitermelésről. A kormány minden véleményt figyelembe vesz a végső döntés meghozatalánál.
  4. A jelenlegi kormány teljesen másképp közelíteti meg ezt a témát, mint az elődei, hiszen csak az EU által készített palagáz-kitermelést felmérő kutatások után hozott döntést a romániai palagáz-felmérést illetően. Az Európai Parlament elutasította azt a kezdeményezést, miszerint egy európai szintű moratóriumot kellene bevezetni a palagáz-kitermelésre.
  5. A palagáz-kitermelés Románia jövőbeni energiafüggetlenségét biztosítaná.

A közleményben ugyanakkor pár szó esik az eddig kiadott engedélyekről:

A SC Chevron Romania Exploration and Production kft. számára kiadott engedély értelmében a cég palagáz-felméréseket végezhet Costineşti és Vama Veche körzetében. A szeizmikus kutatási munkák a felmérés első szakaszát jelentik, és „ebben a fázisban nincs szükség a környezetre való hatások felmérésére, mivel az a közeli községekre nem jelent veszélyt.”

Forrás: közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!