Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.5.2013

Tulcea lett az Újrahasznosítás fővárosa, Sepsiszentgyörgy három díjat nyert az Eco-Rom versenyén

Sepsiszentgyörgyöt a Kidoboltatás, Harcos és Minőségi fegyverzet kategóriákban díjazták a középkori hangvételű Újrahasznosítás városa címet viselő országos hulladékgyűjtő versenyen, értékelvén, hogy a város azon települések közé tartozott, amelyek a leginkább bekapcsolódtak a program népszerűsítésébe, akik a legtöbb szétválogatott hulladékot adtak le városlakónként, valamint akik a legtöbb pontot érték el a hulladékgyűjtő pontok minősítése során.

Az Eco-Rom Ambalaje – a zöld pont védjegy romániai birtokosa, és egyben a gazdasági szereplők csomagolóanyag-újrahasznosítási kötelezettségeit átvállaló szervezet – által kezdeményezett vetélkedő az önkormányzatokat célozta meg és 2012. szeptember 1. és 2013. február 28. között zajlott.

A vetélkedő ideje alatt Sepsiszentgyörgy városa 258 425 kg különválogatott csomagolóanyagot adott le, ebből 109 410 kg papír, 108 060 kg üveg és 40 955 kg műanyag. Ezen eredmények mind a Tega Rt. munkájának, mind az önkormányzat bekapcsolódásának köszönhető.

„Az önkormányzatok szerepe a nagyvárosi újrahasznosítás területén kiemelt jelentőségű. Az újrahasznosítás városai úgy jöhetnek létre, ha a hulladék szétválasztás fontosságának elvét megosztjuk másokkal és tetteinket összehangoljuk ennek érdekében. Rövidtávú célunk a hulladékgazdálkodás területén megnövelni a lehívott európai támogatások mértékét, hosszútávon pedig növelnünk kell a szelektív hulladékgyűjtési és újrahasznosítási rendszer hatékonyságát. Éppen ezért örömmel tölt el, hogy az Újrahasznosítás városa felhívta a figyelmet a közszolgálati hatékonyságra” – nyilatkozta Tudor Pendiuc, a Romániai Municípiumok Egyesületének elnöke.

A féléves küzdelem végeztével, Tulcea nyerte el az Újrahasznosítás városa címet a legtöbb pontot szerezvén a végső kiértékelésen.

Azonban a díjazás nem ért véget ezen a ponton. Minden résztvevőt legalább egy kategóriában kitüntettek az alábbi szempontok szerint: a szelektív gyűjtési szolgáltatások minősége, a begyűjtött hulladékmennyiség, valamint a bekapcsolódás és népszerűsítés mértéke.

Krajova és Alexandria önkormányzatát Ifjonc-díjjal tűntették ki, hiszen a két város nemrég kapcsolódott be az Eco-Rom Ambalaje által működtetett hulladék-szétválasztási rendszerbe. Továbbá, Brassó, Jászváros, Nagybánya, Slobozia és Roman „Első vonalas” díjat kaptak az Újrahasznosítás városa vetélkedőbe való korai beiratkozásukért.

A Kidoboltatás díját Sepsiszentgyörgy mellett Târgu Jiu, Tulcea, Déva és Kolozsvár képviselői vihették haza elismerésképpen a vetélkedőt népszerűsítő reklámkampányokért. Díjazták az összességében legtöbb hulladékot begyűjtő városokat is, így Bukarest 1. kerületét, Aradot és Bákót, akik „Vár” címet kaptak.

A „Harcos” kitüntetés azon versenyzőket illette meg, akik a legtöbb egy személyre eső hulladékmennyiséget gyűjtöttek be: Zilah, Medgyes és Sepsiszentgyörgy. A „Minőségi fegyverzet” nívódíjat Sepsiszentgyörgy, Bukarest 1. és 6. kerülete, Szatmár, Tulcea és Focșani a jó minőségű, szelektív hulladékgyűjtő hálózattal érdemelte ki.

,,Bár a vetélkedő véget ért, az újrahasznosítás harca folytatódik! A helyi közigazgatási szervekre hárul a törvény által kötelezővé tett újrahasznosítási kötelezettség óriási felelőssége – pontosabban arról van szó, hogy 2020-ig csökkenteni kell 15 százalékkal a szeméttelepen elhelyezett havi hulladékmennyiséget és a háztartási hulladék felét újra kell hasznosítani. Csupán az önkormányzatok és a lakosság bevonásával, az iparág támogatásával tudjuk teljesíteni az uniós előírásokat, hogy Románia eredményeket érhessen el az újrahasznosítás területén.” – mondta Sorin Cristian Popescu, az Eco-Rom Ambalaje vezérigazgatója.

A versenyen összesen 20 település vett részt: Alexandria, Arad, Bákó, Brassó, Kolozsvár, Krajova, Déva, Focșani, Jászváros, Medgyes, Nagybánya, Roman, Sepsiszentgyörgy, Slobozia, Szatmár, Târgu Jiu, Tulcea, Zilah, valamint Bukarest 1. és 6. kerülete.

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!