Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.5.2013

Székely lepkeház már Bukarestben is

A Vulticulus Földrajzi Társaság kezdeményezésére lepkeház nyílt Bukarestben. A parajdi állandó lepkeház „leányvállalataként” megnyílt fővárosi kiállítás, már az első nap több mint 800 látogatót vonzott be. Ha ez csak 30-%-ban köszönhető a május 1-i nyitásnak és szabadnapnak, akkor a székelyudvarhelyi szervezők egy igazán jó idénynek néznek elébe a fővárosban is. Az új kezdeményezésről Kilyén Barnát, a Vulticulus Földrajzi Társaság elnökét kérdeztük.

Moldovai Rita

Kilyén Barna

Hogyan sikerült megszervezni a lepkeházat itt Bukarestben?

Folyamatában úgy kezdődött a dolog, hogy először Székelyudvarhelyen hoztunk létre egy lepkeházat. Tulajdonképpen ez egy próba volt, hogy tudunk-e működtetni és fenntartani egy lepkeházat. Ami tapasztalat összegyűlt, abból építkezve indítottuk el a parajdi állandó lepkeházat. Úgy gondoltuk, hogy már elég ismeretünk van ehhez, és több lépése volt. Először ki kellett találni, hogy hova kerüljön a lepkeház, tehát ne túl messze Székelyudvarhelytől sem. Fontos volt az is, hogy magát a lepkeház ötletét egy magyarlakta vidéken valósítsunk meg. Tudtuk, hogy ez premier jellegű lesz Romániában, és szerettük volna, hogy ebből egy magyarok lakta terület profitáljon. Már tavaly összel tudtuk, hogy egy nagyobb városban is létre szeretnénk hozni egy lepkeházat, hogy lássuk hogyan tud ez a történet kibontakozni egy nagyobb városban. Végül Bukarestre esett a választás. Egy másfél hónapos előkészítő munka után az Antipa Természettudományi Múzeummal sikerült kapcsolatba kerülni. Egy nagyon rövid egyeztetési folyamat után sikerült a konkrétumokat is megtárgyalni.

Milyen eredményeket, mekkora látogatottságot reméltek itt Bukarestben?

Számokat nem szívesen mondanék. Nagyon reméljük, hogy nem lesz technikai problémánk. Tavaly a parajdi lepkeházat is be kellett zárjuk néhány napra, mert egyszerűen a lepkéknek a kelése nem úgy alakult ahogy szerettük volna. Reméljük, hogy az idén ez kimarad, de közbejöhet bármi.

Nyílván szeretnénk azt, hogy annyi pénz összegyűljön ebből a nyári projektből, hogy a nonprofit kezdeményezéseinket finanszírozni tudjuk. Valamint további olyan kezdeményezéseket tudjunk elindítani, amihez esetleg nehezebben kapnánk pályázati pénzt, de ugyanakkor értékesnek gondolunk, és meg szeretnénk csinálni.

Lepketánc a virág körül

A fővárosi lepkeház miben különbözik a parajdi állandó lepkeháztól?

Nyilván egy állandó lepkeház épületstruktúrája sokkal masszívabb, sokkal dekoratívabb is mint egy mobilis lepkeházé. A bukaresti lepkeház könnyen szétszerelhető, tulajdonképpen egy fóliaház szerkezetű építmény. A parajdi sokkal komolyabb koncepcióval kigondolt építmény, ott van egy ajándékbolt is, tehát egy fogadó rész is.

A lepkeállomány az ugyanaz, mint a parajdi?

Bukarestben mindenképp azokkal a lepkefajokkal kezdünk, amiket már jól ismerünk. Tehát amelyekről tudjuk, hogy szépen repkednek és nem sérülékenyek. A későbbiekben mindenképp ki szeretnénk próbálni új fajokat is, hogy ismereteket és tapasztalatokat gyűjthessünk.

A lepkék kifejezetten barátságosak voltak

Melyek a lepkeház legkülönlegesebb látványosságai?

Nehéz kérdés, mert a maga nemében mindegyik lepke különleges. Talán kiemelném az atlaszlepkét, amely a világ egyik legnagyobb lepkéje, körülbelül 25 cm-es lehet a fesztávolsága. Jelenleg még nincs ilyen lepkénk, de a nyár folyamán lesz. Ez a faj kicsit kakukktojás a többi között. Amit még tudni kell róla, hogy egy szűk hetet él, annak ellenére hogy nagyon nagy termetű. Valamint csak éjszaka repül, tehát egész nap nyugalmi pózban csüng éppen ahol leszállt reggel, de maga a mérete mindenképp tiszteletreméltó. Legtöbb látogatónkat meglepi, hogy ekkora lepkét képes a természet alkotni.

Milyen különleges felszerelésre volt szükség ahhoz, hogy a lepkék igényeinek megfelelő környezetet teremtsetek?

Nagyon fontos volt egy keltető kamra létrehozása, amelynek egy külön mikroklímát kell biztosítani, magas páratartalmat és konstans hőmérsékletet kell fenntartani. A röptér nem ennyire érzékeny, de ott is kell vigyázni, hogy nagyon ne hűljön le vagy melegedjenk ki. A lepkéknek biztosítanikell a táplálékot, és folyamatosan kell spriccolni a vizet növényekre, hogy tudjanak inni; a gyümölcsökből kiszívott levek mellett a lepkéknek vízre is szükségük van. Tulajdonképpen ennyiből állnak azok a körülmények, amiket létre kell hozni ahhoz, hogy jól érezzék magukat a lepkék.

A lepkék érdeklődnek a modern technológia iránt

...és a rivaldafényt sem vetik meg

Az állandó parajdi lepkeházat működtettétek már egy évig. Önfenntartó vállalkozásnak bizonyult-e és behozta a hozzáfűzött reményeiteket?

Igen, ha csak annyi látogatója lesz a parajdi lepkeháznak idén is, mint a tavaly, akkor ez egy olyan vállalkozása a Vulticulus Földrajzi Társaságnak, amely működőképes és képes pénzt generálni az egyéb elképzeléseink megvalósítására is. Nyílván még nem tartunk itt, mivel a belefektetett költségeket még vissza kell hoznia, de hosszú távon lehet ez a társaság egyik központi pénzforrása, amiből a saját projektjeinket finanszírozhatjuk a jövőben is. Mindenképpen biztos kiindulási pontnak tűnik a lepkeház.

Milyen más projekteket tervez a Vulticulus Társaság?

Nagyon sok pojektet tervezünk még, vannak még kiállításötleteink. A társaság finanszírozási részén egy olyan utat választottunk, amit ritkán választanak a nonprofit szervezetek. Tehát megpróbálunk tudománynépszerűsítéssel pénzt generálni a szervezetnek, vagyis kiállításokat szervezünk.

Egy nőstény (Catonephele orites)

Catonephele orites

Laparus Doris

Heliconius doris

Siproeta stelenes

Heliconius melpomene

Morpho peleides

Heliconius Sara

Heliconius sara

Heliconius hecale

Heliconius doris

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!