Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.4.2013

Az EU betiltotta a méhekre veszélyes rovarirtószereket

Fotó: Treesha Duncan via Flickr.com

Az EU tagállamai április 29-én szavaztak azoknak a rovarirtószereknek a betiltásáról, amelyek több szakvélemény szerint is megtizedelték az európai méhállományokat. A javaslat elfogadásának kezdeti bizonytalansága ellenére, két évre betiltják a méhekre veszélyes rovarirtók használatát Európában.

Az Európai Bizottság ezt követően április 29-én elfogadta a rovarirtók betiltására tett javaslatot, annak ellenére, hogy az EU-tagállamok képviselőinek szavazásán nem volt meg a pártolók kellő arányú többsége (a 27 országból csak 15 támogatta; Magyarország és Románia is a betiltás ellen voksolt – írja a The Guardian).

A tiltás a következő hetekben lép hatályba, így a méhek idegrendszerére veszélyes szereket már nem lehet használni. Az elkövetkező két évben tilos a kukorica, a napraforgó és a repce termesztésében a klothianidin, imidakloprid, thiamethoxam alapú szereket alkalmazni.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Székelyföldön nem jelentenek komoly problémát a méhek számára a rovarirtó szerek » Think Outside The Box
    Közzétéve: 6.5.2013, 3:38 pm

    […] héten az Európai Bizottság betiltott három rovaritó szert, amelyek veszélyeztetik a méheket. Ennek kapcsán a Geodában a méhek ökológiai szerepéről […]

Szólj hozzá!