Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.4.2013

Kirándulj április 20-án a Kolozsvári Szénafüvekre a Zöld Erdély Egyesülettel!

A Zöld Erdély Egyesület elindította a „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” című projektjét a Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia támogatásával. A projekt célja felhívni a figyelmet a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területek értékeire és hozzájárulni ezek védelméhez.

A projekt keretében megvalósul a három éve felavatott és azóta megrongált tanösvény rendbetétele, az információs táblák kijavítása, a terület megtisztítása, terepi környezeti nevelési tevékenységek, a Biodiverzitás Napjának megszervezése, valamint egy tematikus fotóverseny és kolozsvári fotókiállítás. Az április-szeptember időszakban 25.000 lejből lebonyolított projektben partner az Enviro Scientia, az Erdélyi Képírók és az Életfa Családsegítő Egyesület.

A projekt első rendezvénye április 20-án, szombaton lesz, amikor minden természetbarátot egy tavaszi kirándulásra várnak a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területekre. Találkozó reggel 10.00 órakkor a kajántói út elején (REAL áruház mellett, a Zöld Béka nevű kocsma előtt), ahonnan mintegy 6 km séta után érkeznek a résztvevők a célterületre. Végigjárják a 2010-ben létrehozott tanösvényt, feltérképezik a kijavításra szoruló rongálásokat, és megtisztítják a területet a hulladékoktól. Hazaindulás előtt közös falatozásra hívják a résztvevőket, amely mellett kötetlen beszélgetésre kerül sor a látott természeti értékekről és tapasztalt természetvédelmi problémákról.

“Amennyiben Kolozsvárott laksz, itt tartózkodsz vagy egyszerűen átutazóban vagy, nem láthatod a város teljes szépségét, ha nem ismerkedsz meg a környék természeti értékeivel, az őshonos tájjal és a megmaradt növény- és állatvilággal. Kolozsvárott nemcsak az Ember élt és alkotott az elmúlt évszázadokban, hanem a Természet is újrateremtette és gazdagította önmagát, és legalább annyi tiszteletet és odafigyelést érdemel, mint az emberek alkotásai.

A Kolozsvári Szénafüvek a legérdekesebb és fajgazdagabb erdélyi rezervátumok egyike, már 1925 óta védelem alá helyezték. Azóta természetvédelmi státusza végig megmaradt, csupán a védelemre kijelölt terület nagysága változott. 2007-ben a Kolozsvári Szénafüvek az Európai Unió Ökológiai Hálozatának (Natura 2000) részévé vált. 2006-2011 között a Zöld Erdély Egyesület gondnokságában volt. Ez idő alatt megvalósult a terület határainak kijelölése, elkészült a kezelési terv és szabályzat, önkéntes örző-védő szolgálatot biztosítottunk, inditványoztuk a túllegeltetés megszüntetését, kiirtottuk az invazív tájidegen cserjés egy részét, feltérképeztük egyes védett növény- és állatfajokat, tanösvényt építettünk, környezeti nevelési programokat szerveztünk.

Szerződésünk lejárta után, annak meghosszabítására tett kérésünket elutasították, így a terület visszakerült a Környezetvédelmi Minisztérium illetékességébe. Idén a Kolozsvári Környezetvédelmi Hivatallal együttműködve, pótolva szűkös természetvédelmi erőforrásaikat, igyekszünk menteni a menthetőt a kincses város ezen elhanyagolt kincséből” – áll a Zöld Erdély Egyesület közleményében.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!