Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.4.2013

Állítsák le az autósforgalmat a Györgyfalvi-tó körül, kérik a civilek

“STOP az autósforgalomnak a Györgyfalvi-tó körül” (STOP traficului auto în jurul Lacului Gheorgheni) feliratú pólókban szaladnak a hétvégi Kolozsvári Nemzetközi Maratonon az irodaház-építések ellen tiltakozó SOS Györgyfalvi Tavak akció támogatói.

A maraton április 21-én, 9:15-kor kezdődik. A tiltakozás kezdeményezői felkérnek minden kolozsvárit, aki egyetért céljaikkal, hogy nyomtassa a pólójára az alábbi feliratot:

A Kolozsvári Helyi Tanács már az év elején elfogadta a Györgyfalvi-tó melletti park rendezési tervét. A Julius Mall által finanszírozott fejlesztési terv szerint két új irodaház épül a Györgyfalvi-tó partjára, ezzel újabb közterületet veszítenének a kolozsváriak. Az autósforgalom átirányítása is szerepel a tervekben, a Györgyfalvi-tó körül is autóutat terveznek.

Adrian Costina, az SOS Györgyfalvi Tavak kampány támogatója szerint már egy éve nem hívták fel a figyelmet a Györgyfalvi-tó körüli park állapotának állandó romlására. A tavalyi tiltakozás óta eltelt egy év, de azóta a polgármesteri hivatal még jobban megkönnyítette a tavak körüli autós közlekedést. „Egy kérdést intéznék a város vezetőihez: önök hol szeretnék sétáltatni a gyermekeiket vagy unokáikat, egy mallban vagy inkább egy parkban?” – tette hozzá.

„A maraton sokunk számára elérhetetlen célnak tűnhet, de valójában csak 30.000 futólépés, és hogy leszaladjuk a távot, csak az egyik lépést kell kövesse a másik. Pontosan így, lépésről-lépésre Kolozsvár is egy porral teli város lett, amely barátságtalan a mozgást szerető és gyalogos polgárokkal szemben, hiszen megfosztották zöldterületeitől és fáitól. És ugyanígy lépésről-lépésre vissza is fordítható ez a folyamat – az első lépés lehetne a Iulius Mall melletti autós forgalom leállítása” – mondta Ioana Mica maratoni futó.

Adi Dohotaru, a kezdeményezés támogatója szerint az SOS Gyögyfalvi Tavak kampány támogatóinak megoldásai is vannak, nemcsak a helyi hatóságokat kritizálják. „Amint a képen is látható, az autós forgalmat olyan módon meg lehetne oldani, hogy kikerülje a Györgyfalvi tavakat, így egy sétautat lehetne létesíteni, amelyet a kolozsvári gyalogosok használhatnának. A teljes sétaút létrehozása mellett kérjük a helyi adminisztrációtól, hogy állítsa le a tavak melletti kaotikus építkezéseket, és tekintsen a Györgyfalvi tavakra úgy, mint Kolozsvár legfontosabb közterületére.”

Sorin Guttman, a Julius Mall igazgatója szerint a polgármesteri hivatal képviselői azért nem engedélyezték a gyalogosút létrehozását a tó körül, mert megnehezítené a negyedek közötti fontos összeköttetést.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!