Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.4.2013

Kutatók kérik számon a biodiverzitás védelmét az EU agrárpolitikáján


Fotó: Adam Wajrak via euroconbio.blogspot.de

Az európai közös agrárpolitika (KAP) környezetvédelmi reformjának elmaradása miatt aggódik a Természetvédelmi Biológiáért Társaság (Society for Conservation Biology) európai szekciója (SCB-ES). A szakmai szervezet felajánlotta segítségét az Európai Parlamentnek (EP), a tagállamok szakminiszterei tanácsának és az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési (AGRI) Bizottságának, hogy véleményt és javaslatokat fogalmaz meg az agrárpolitika kapcsán. Azzal érvelnek, a három testület között még hátravannak a végső egyeztetések a KAP-ról, így lehetőség nyílik a legkorszerűbb tudás felhasználásával a mostani verzió kijavítására.

A KAP reformjának elmaradása az SCB-ES szerint visszalépés a fenntartható fejlődésre, környezetvédelemre és biodiverzitás-megőrzésre irányuló nemzetközi célkitűzések szempontjából. A mostani verzióban csupán 3%-ban határozták meg a természetvédelemnek szentelt ökológiai fókuszterületek arányát az eredetileg javasolt 7%-hoz képest. Ugyanakkor továbbra is a mezőgazdasági monokultúrák dominanciáját tartanák fenn a vetésforgó használatával szemben.

Az EP-képviselőkhöz címzett levelükben a szakértők felhívják a figyelmet arra, a KAP jelenlegi verziója ellentmond az EU 2020-as Biodiverzitási Akciótervének is, valamint az EU által aláírt nemzetközi egyezményeknek. Az EP által elfogadott verzió a biodiverzitás-csökkenés megállítását akaró célkitűzéseket rombolja le, és nem veszi figyelembe a létező tudományos bizonyítékokat és eszközöket a gazdasági és környzetvédelmi igények összehangolásának fontosságáról – jelentette ki Dr. Guy Pe’er (Helmholtz Centre for Environmental Research – UFZ). A 2020-as Biodiverzitási Akcióterv kimondja, a KAP kulcsfontosságú eszköze a biodiverzitás megőrzésének, a klímaváltozás mérséklésének és az ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartásának. A szakértők meggyőződése, hogy a tervezet jelenlegi formájában gyökeresen szembemegy ezekkel az elvekkel.

Nem szabad elfelednünk, hogy – főképp a nemrég csatlakozott EU-tagállamokban – magas biológiai diverzitású területek vannak Európában, és ezek állapota folyamatosan romlik, elsősorban az egyre intenzívebb mezőgazdaság miatt – véli Báldi András, az SCB-ES elnöke.

A világszerte több ezer taggal rendelkező, több mint 60 országban jelen lévő szakmai szervezet felszólítja az európai döntéshozókat, használják ki az utolsó lehetőséget a közös egyeztetéseken és küszöböljék ki az anomáliákat a KAP-ból: minimum 7%-ban határozzák meg az ökológiai fókuszterületek arányát, védjék a gazdag biodiverzitású gyepeket, a mezőgazdasági támogatásokat körültekintőbben ítéljék oda, és a mezőgazdasági területeken biztosítsák a növényfajták sokféleségét és a termőföld minőségének megőrzését célzó vetésforgó használatát.

A fejlődő országokban megtermelt évi élelmiszermennyiség 30-40%-a becslések szerint veszendőbe megy, ezzel párhuzamosan az európai gazdák egyre több bioüzemanyagot és egyre kevesebb élelmet termelnek – véli Pierre Ibisch professzor, az SCB-ES egyik vezetőségi tagja. Ez azt jelenti, hogy a termelés maximalizálását célzó nagyobb rugalmasság és a hatásokra gyakorolható kisebb kontroll nem védhet meg az élelmiszerhiány ellen, de akadályozza az ökoszisztéma-szolgáltatásokat és hosszú távon magát a produktivitást – tette hozzá.

Forrás: euroconbio.blogspot.de

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!