Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.3.2013

Mérgező anyagok a hajókban: környezetbarát szétszerelést szorgalmaz az EP

Old ships
Rozsdázó hajó Angliában. Fotó: lovestruck/flickr

Újrahasznosított papírról, műanyagról vagy ruháról biztosan hallottál már. De újrahasznosított hajóról? A régi kiszolgált hajók gyakran több tonna mérgező anyagot tartalmaznak (például azbesztet), ezért az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága tegnap új javaslatot fogadott el ezek környezetbarát szétszereléséről.

A leselejtezett hajókat csak olyan telepeken lehetne szétbontani, amelyek megfelelnek az uniós egészség- és környezetvédelmi előírásoknak. Ilyen telepeket például az újrahasznosításra kivetett adóból lehetne fenntartani – erről szavazott kedden az EP környezetvédelmi szakbizottsága. A javaslat elsősorban azokat a délkelet-ázsiai fejlődő országokat védené, ahová a roncshajók többsége most kerül, és szennyezi a környezetet.

A környezetvédelmi szakbizottság szerint mindenekelőtt egy listát kellene összeállítani azokról a telephelyekről, amelyek teljesítik a veszélyes anyagok kezeléséről szóló egészség- és környezetvédelmi előírásokat. Az uniós tulajdonosoknak pedig be kellene jelenteniük, hogy szabadulni kívánnak hajójuktól. Így lehetne ugyanis kiszűrni a roncsok illegális újrahasznosítását. A készülő uniós rendelet célja, hogy megakadályozza, hogy az uniós szabályokat megkerülve az EU-n kívülre exportálják a veszélyes roncsokat.

Tavaly 75%-kal nőtt az európai tulajdonban lévő, szétszerelésre Bangladesbe, Kínába, Indiába és Pakisztánba küldött hajók száma. A szétszereléskor gyakran veszélyes anyagok, például azbeszt kerül a környezetbe.

Carl Schlyter (zöldpárti, svéd), a téma parlamenti felelőse szerint különböző pénzügyi ösztönzőkkel lehetne támogatni a hajók biztonságos bontását. „Létrehozhatnánk egy olyan alapot, amelyet az ágazat maga finanszírozna. Az EU-val kereskedő hajók így a megfelelő szétszerelő üzemekbe kerülnének” – mondta a svéd politikus.

Forrás: EP-sajtószolgálat

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!