Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2013

WWF: Románia törpe vízierőművei a legkárosabbak között a világon

A Romániában többek közt a Fogarasi-havasokban épített törpe vízierőművek – amelyek jelenleg az engedélyeztetés és felépítés különböző stádiumaiban vannak – felkerültek a világ leginkább természetkárosító hatású, hasonló projektjeinek feketelistájára. A WWF által készített kutatásban kilenc esettanulmány szerepel.

A tanulmány sokatmondó címe: 7 Sins on Dam Building (A gátépítés hét bűne – .pdf-ben innen letölthető). Ezek a következők: nem megfelelő építkezések a folyókon, vízhozamcsökkenés, a biodiverzitásra gyakorolt hatások és más kockázatok elhanyagolása, új törpe erőművek építése megfelelő tervezés és előzetes igényfelmérés nélkül, a gazdasági és társadalmi hatások figyelmen kívül hagyása.

Világos, hogy nem általánosíthatunk, ha energiáról és a jövő megoldásairól esik szó, mert bár szeretnénk, hogy univerzálisan érvényes megoldások létezzenek, a tanulmány ismét rámutat arra, hogy nem címkézhetünk “zöldnek” egyetlen energiafajtát sem – nyilatkozta Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója. Ezek az úgynevezett zöld energiaforrások politikai és gazdasági támogatást nyertek a fenntarthatóság címén, ám kiderült, egyes projektek nemcsak hogy nem fenntarthatóak, hanem aláássák közép- és hosszútávon a jövőt. El kell fogadnunk, hogy ahányszor energiáról beszélünk, esetenként más és más döntést kell hozni, és mindig meg kell győződni arról, hogy az egyes projektekben minden szempontot figyelembe vettek és minden engedélyt valódi hatástanulmány alapján állítottak ki. A vízenergia csak akkor lehet fenntartható, ha tiszteletben tartják a helyi közösségek akaratát, a természetet és a fenntartható gazdaság elveit – tette hozzá.

Közel három évvel ezelőtt két Natura 2000-es területet elleptek a törpe vízierőművek a Fogarasi-havasokban – az egyik ilyen terület a kihalás szélén álló vidra- és halpopulációk élőhelye. Az 53 létesítmény a helyi folyókat tönkretette, az élőhelyeket rombolta. Ez csak egy példa a sok közül, és e létesítmények közt van olyan is, amely európai alapok támogatásával készült, ráadásul az összes erőműnek minden ökológiai alapot nélkülöző módon zöldigazolványa van – áll a WWF közleményében.

A problémák már a tervezési szakaszban kezdődnek, mert általában semmilyen urbanisztikai vagy területrendezési terv nincs. Több tíz kilométeren vezetékeket fektetnek le a medrekben vagy a partokon, területspecifikus tervezés nélkül. Ezek az építkezések sértik az EU víz- és élőhelyvédelmi irányelvét és a romániai törvényeket, negatív hatással vannak a medrekre, nem oldják meg, hogy megfelelő vízhozam maradjon a folyókban, hogy az ott élő fajok természetes életkörülményei biztosítva legyenek. A helyi közösségek is érzékelik a negatív hatást, szakértők szerint a talajvíz és a vízkészlet megcsappan, 2030-ra a jelenleginél 40%-kal kevesebb hozama lesz a folyóknak.

Romániában több mint 430 törpe vízierőműprojekt létezik a tervezés, engedélyeztetés és építkezés különböző stádiumaiban, és több mint egynegyedük védett területeken vagy azok határán található. Közel 300 építkezési engedélyt kapott annak ellenére, hogy a folyók vízgyűjtői szempontjából és regionális szinten nem volt hatásfelmérés.

Romániában egyre kevesebb a jó ökológiai állapotú folyó és mocsaras árterület, a meglévők pedig sürgősen védelemre szorulnak. A vízfolyásokra negatívan ható tevékenységeket sürgősen le kell állítan, és ahol lehetslges, az európai direktívák alapján el kell végezni a területek ökológiai rekonstrukcióját.

A WWF örvendetesnek tartja, hogy Románia 2007-2020 közötti energetikai stratégiájának 2012/10938. számú környezetvédelmi véleményezésében a biodiverzitás védelmét szolgáló intézkedések is szerepelnek, pl. vannak olyan helyszínek, ahol tilos vízierőműveket építeni, és követelményként szerepel a minden környezeti szempontot figyelembe vevő tervezés. A WWF figyelemmel követi az előírások betartását azon vízierőmű-projektek esetében is, amelyek engedélyeztetése még folyamatban van.

Forrás: WWF

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: WWF: Románia törpe vízierőművei a legkárosabbak között a világon – Think Outside The Box – Transindex | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő
    Közzétéve: 4.4.2013, 9:01 am

    […] WWF: Románia törpe vízierőművei a legkárosabbak között a világon » Think Outside The Box. Share this:MegosztásFacebookTwitterE-mailNyomtatásGoogle +1LinkedinTetszett a bejegyzés?Tetszik Betöltés… « Portik Vilmos: az együttműködés elengedhetetlen – Székelyhon.ro Barbu: a Brukenthal igazgatója mondjon le! – Maszol » […]

Szólj hozzá!