Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.3.2013

A dokumentumfilmek toleránsabbá tesznek?


Fotó: B.D.T.

A Manifesto nevű, nem formális oktatást nyújtó program hatékonyságát bizonyítja a shortCUT Research által készített felmérés, amely kimutatta: a projekt keretében szervezett filmklubok és vitaestek nagymértékben hozzájárulnak a nyitott gondolkodás kialakulásához.

Bukarestben és vidéki városokban összesen 220 középiskolás megkérdezésével készült a kutatás, amely a dokumentumfilmek révén történő oktatás hatásait vizsgálta. Az ORICUM egyesület által kezdeményezett Manifesto-filmklubokban vetített dokumentumfilmek és az azt követő közös viták tágították a diákrésztvevők látókörét, növelték kifejezőkészségüket, civil részvételi hajlandóságukat, valamint érzékenyebbé tették őket a globális problémák iránt. A filmek az emberi jogok, környezetvédelem, kulturális sokszínűség, gazdasági fejlődés témáit közelítették meg.

A résztvevők képessé váltak az aktuális közéleti problémák kritikus és elemző megközelítésére, és inkább hinni kezdtek a változás eszméjében, azaz abban, hogy közösségük és ők személyesen hozzájárulhatnak a közvetlen környezetük problémáinak megoldásához. A diákok 30 helyi közösségfejlesztő és társadalomátalakító hatású projektet dolgoztak ki, eből három kapott támogatást, hogy megvalósulhasson. A kutatás eredményei szerint a diákok érzékenyebbé váltak a következő specifikus problémákra: globális környezetvédelem, az emberi jogok tiszteletben tartása, az etnikai kisebbségek helyzete.

Az ORICUM egyesület célja a romániai tanügyi rendszer fejlesztése a kreativitás szellemében. A Manifesto-filmklubok az első projektjük, amely a sztereotipikus gondolkodás lebontását, a kritikus megismerés stimulálását célozza alternatív oktatási módszerekkel.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!