Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.3.2013

Hogy lehetne megszűrni az óceánok műanyaglevesét?

Az óceánok szemétfoltjainak felszámolására alkalmas szerkezetet tervezett egy 19 éves fiú. Az Ocean Cleanup Array lebegő csövek és feldolgozó platformok laza szerkezete, amely a tengerek “műanyaglevesébe” helyezve tölcsérként magába szippantja a szemetes vizet, megszűri és a hulladékot elraktározza újrahasznosítás céljából.

Boyan Slat iskolai projektként kezdett dolgozni a koncepción, majd több díjat nyert, többek közt 2012-ben a legjobb technikai terv díját a Delft Műszaki Egyetemen. Megalapította az Ocean Cleanup Foundationt, amelynek keretében továbbfejlesztené a technológiát, munkatársakat és befektetőket keres.


Boyan Slat TEDx-előadása

Becslései szerint öt év alatt lehetne megtisztítani az óceánokat a nem lebomló hulladékoktól, ezáltal több száz ezer tengeri élőlény lehetne megmenteni, és megakadályozni a szennyező anyagok beépülését az élelmiszerláncba.

“A megelőzéssel az egyik probléma az, hogy nem tudjuk elképzelni ezeket a szemétfoltokat, mivel a hulladék szétoszlik egy többmillió négyzetkilométeres területen” – véli Slat. A hulladékot összegyűjtő szerkezet segítségével azonban vizualizálni lehet majd a szennyezés mértékét. A diák szerint az újrahasznosítás fontosságát minél jobban tudatosítani kell, és csökkenteni a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét.

Forrás: Inhabitat

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!