Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.3.2013

Etetéssel lehet segíteni a gólyáknak a havas, hideg tavaszon

White Storks in the Snow / Weißstörche im Schnee
Fotó: Georg Schwalbach/flickr

Megérkeztek a gólyák, de a madarak nem tudtak a rendkívüli és váratlanul érkező havazásról, ezért Ukrajnában állatvédők gyűjtik be őket, etetik és felmelegítik a szárnyasokat. Romániában – bár váratlan a március végi havazás és hosszas lehűlés – a mostani időjárás nem tekinthető szokatlan jelenségnek ezen az égövön, még akkor sem, ha viszonylag ritkán fordul elő. Szabó D. Zoltán, a BBTE Biológia-Geológia Karának adjunktusa a gólyák romániai befogásának nem látja értelmét, hacsak nem teljesen legyengült egyedekről van szó.

“A madarakat persze ettől függetlenül nehéz helyzetbe hozza ez az időjárás, ők a sokévi átlaghoz igazodva indulnak el a telelőhelyeikről és nem erre ‘számítanak’ visszatéréskor. Legnehezebb dolga a rovarokkal táplálkozó fajoknak van, a hidegben azok nem mozognak és a hó takarása miatt kipiszkálni se tudják őket az avar takarásából vagy a fakéreg repedésekből. A gólyáknak valamivel egyszerűbb, az előző hetek enyhe időjárása sok helyen előcsalta kétéltűeket egy részét, rájuk vadászva kihúzhatják a felmelegedésig” – magyarázta a szakértő.

“A hideg önmagában nem befolyásolja jelentősen a madarakat, a tollak kiválóan hőszigetelnek. Az elegendő táplálék megtalálása jelenti az igazi gondot. A gólyákat lehet segíteni, ha az általuk látogatott helyekre halat, húsaprólékot dobunk ki. Könnyen rákapnak, hasonló módon sok helyen segítettek már a gólyákon, akár egész télen keresztül” – tette hozzá.

Ha mégis befogásra van szükség, érdmes felvenni a kapcsolatot a Milvus Csoport madárkórházával – ajánlja a szakértő. A gólyák romániai érkezéséről itt lehet adatokat találni, ugyanitt új adatokat is regisztrálhatnak a megfigyelők, ha tanúi voltak az első gólyák érkezésének településükön.

White storks
Fotó: Missud/flickr

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében negyven gólyának nyújtottak segítséget a hatóságok. A szokásosan tavasszal délről visszaérkező gólyák ugyanis a rendkívüli időjárási viszonyok, a fagyok miatt éheznek és fáznak. A madarak etetéséről a helyi katasztrófavédelem szakemberei gondoskodnak, a fagyási sérülést szenvedett gólyákat pedig állatmenhelyekre, illetve egy közeli vadasparkba szállították – írja az MTI.

A főváros, Kijev környékéről az állatvédők közösségi portálokon fordultak a helyi lakosokhoz, hogy aki teheti, átmenetileg fogadja be otthonába a költözőmadarakat, amelyek a zord időjárás miatt elpusztulhatnak. Kijev környékén főként gólyák és darvak vannak életveszélyben. A Kijev és Harkiv közti autópálya mentén számos fagyoskodó gólyát láttak az állatvédők. A madarak a hóval borított fák tetején gubbasztottak.

Januárban a katasztrófavédelem a dél-ukrajnai Szevasztopol lakosságát kérte arra, hogy etessék az ott telelő fiatal hattyúkat. A szárnyasok ugyanis még nem képesek tovább repülni, viszont a szokatlan hideg miatt veszélyben az életük – írta az MTI.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!