Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.3.2013

Állatterápia: örömforrás és önbizalomfejlesztés fogyatékkal élő gyerekeknek

Az állatok jelenléte a kezeléseken segít a páciensnek a terapeuta és a terápiás környezet mihamarabbi elfogadásában, a beteg és a terapeuta közötti bizalmi kapcsolat kiépítésében, ugyanakkor érzelmi és szocializációs problémák megoldása szempontjából is hasznos. Elkötelezett, lelkes szakemberek mutattak be élményterápiás és művészeti terápiás módszereket március 23-án Nagyenyeden.

Moldovai Rita

A kiegészítő terápiák fontossága a fogyatékkal élő gyermekek pszichomotorikus fejlődésében című konferencia a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia Gyermekgyógyító Programjának keretében valósult meg. A fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó szervezetek szakembereitől megtudhattuk, mennyire fontos a gyermekek pszihomotorikus (mozgási) készségeinek fejlesztésében a zene, a festés és egyéb művészeti tevékenységek, emellett ergoterápiás és sportterápiás módszerek eredményességéről is szó volt.

Az állatbarátok is rengeteg új dolgot tudhattak meg kedvenceikről, ugyanis nagy hangsúlyt kapott az állatasszisztált terápiák bemutatása. A kutyák, macskák és lovak terápiás tevékenységekbe való bevonása hihetetlen pozitívumokkal jár. Lavinia Chereji kolozsvári pszichológus elmondta, a kutyákkal való terápia legnagyobb előnye a pszichoterápiás kapcsolat kiépítésében nyújtott segítség, hiszen 30%-ban ez felel a terápia végső eredményeiért.


Lavinia Chereji és Astor. Fotók: Dénes Ida

A kutyák jelenléte az idősek és fogyatékkal élő emberek társadalmi elszigeteltségének feloldásában is segít, illetve a kutyával való játékok a szellemi fogyatékos gyerekek kognitív funkcióit stimulálják, segítenek a figyelem fenntartásában. A kutya jelenléte nyugtatóan hat a betegekre és biztonságérzeted ad, ami segít a terápiás célok gyorsabb elérésében.

A konferencián jelen volt Lavinia Chereji segédterapeutája is, Astor, a barátságos labrador. A kutyus nem részesült különleges terápiás képesítésben, csak egy kutyaiskola képzésein vett részt. Mint megtudhattuk, bármelyik olyan állatot be lehet vonni terápiás kezelésekbe, amely valamilyen formában visszajelez az őt érő külső hatásokra, kifejezi érzéseit, illetve kiszámítható a viselkedése.

A csíkszeredai Elf egyesület képviselője, Zöldi Emese ugyancsak a kutyákkal való terápia hasznosságáról beszélt, főként a gyermekek érzelmi kiegyensúlyozottságának és pszihomotorikus fejlődésének szempontjából. A gyermekek különböző életszakaszaiban más-más készségek fejlesztésében nyújt segítséget a kutyával való interakció. Kisgyermekeknél 2-3 éves korig főként az észlelés és érzékelés fejlesztésében segít. A kutya jelenléte a 3-6 év közötti életszakasz egocentrikus gondolkodásának moderálásában hat pozitívan, ugyanis a mások igényeire való odafigyelést tanítja.

A kutyákkal való szimbolikus játékok ugyanakkor a szabályok és normák elfogadását, a csapatban való együttműködést segítik. A fogyatékkal élő gyermekek esetében a kutya jelenléte komfortérzetet és önbizalmat ad, ugyanakkor jól meghatározott szabályok elfogadását is segíti (pl. ha a kutya nyugodtan tud ülni, a gyermekek könnyebben elfogadják, hogy nekik is azt kell tenniük). Viselkedészavarok esetén is hasznosak a kutyával végzett gyakorlatok, de a mozgási készségek fejlesztésében is (pl. a kutya mozgását kell imitálják a gyermekek). A terápiás ülések végén a jutalom minden alkalommal a kutyával való játék.

Az állatasszisztált terápia egy másik formája a hipoterápia (lovas terápia). A lovakkal való terápiás tevékenységek legnagyobb előnyei, hogy erősítik a beteg önbizalmát, segítenek félelmeinek leküzdésében, fejlesztik a koncentrációt és az együttműködési készséget, ugyanakkor a testtartás javításában, mozgás kontrollálásában is segítenek. Ezzel a terápiával főként az izomgyengeség különböző formái, az agykéreg-fejlődési rendellenességek, a gyermekbénulás és a poszttraumatikus sokk esetében érhetőek el pozitív eredmények, de autizmus, epilepszia és Down-szindróma kezelésében is hasznosnak bizonyul.

A lovak azért alkalmasak terápiás tevékenységekre, mert járásuk nagyban hasonlít az emberi járásra, így a nyeregben ülő lebénult gyermekek is megtapasztalhatják a járás érzését, illetve lovaglás ritmikussága segít az egyensúly és testtartás fejlesztésében – tudhattuk meg a temesvári HorsEmotion képviselőjétől, Kemf Erikától. Elmondása szerint a megfelelő ló kiválasztása is fontos, hiszen a tökéletes fizikai állapot és a kiegyensúlyozottság elengedhetetlen tulajdonságok, emellett szükség van egy alapos betanításra is. A lónak nem szabad megijednie például a tolókocsiktól sem, minden egyes beteget feltétel nélkül el kell fogadnia.

Balogh Csilla (képünkön), az esemény főszervezője a nagyenyedi Hip Tep egyesület lovas terápiás tevékenységeit mutatta be, kiemelve ezek pszichikai és szociális hatásait. Mint mondta, a lovaglás örömforrás, hiszen a betegek sikerélményként élik meg, ugyanakkor a mozgásnak nyugtató hatása is van. Emellett fejleszti a szociális készségeket is, hiszen az ember-állat kapcsolat nagyban elősegíti a betegek társadalmi beilleszkedését, önállóságra tanítja őket.

A konferencián a békéscsabai Aut-Pont autistákkal foglalkozó központot, a Paskáni Speciális Iskola művészetterápiás kezeléseit, a Bákói Közösségsegítő Alapítvány zeneterápiás foglalkozásait, a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület Életfa projektjét és a Hip Tep egyesület táncterápiás foglalkozásait is bemutatták.

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Vitus-Bulbuk Emese
    Közzétéve: 4.4.2013, 12:32 pm

    Gratulalok a konferenciahoz, es orommel kozlom, hogy meg a logopediaban is hasznalunk kutyaterapiat. Logopeduskent dolgozom Kolozsvaron es van egy csoportom, akiknel a finommotorikat es a diszgrafiagyanut valamint diszgrafiat kezeljuk kutyaterapiaval (Logannal, aki egy gyonyoru golden). Orulok annak, hogy nyitottak a szulok is, es engedik gyermekeiket a foglalkozasokra.

Szólj hozzá!