Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.3.2013

Állami támogatást sürgetnek a Natura 2000 területek kezelésére a civilek

Hajnal a Mohosban. Fotók: Szász Péter

Romániának az uniós csatlakozása előtt csupán 8%-a volt védett terület. Hogyan sikerült ezt az arányt feltornászni a mai 23,2%-ra, és mi volt a civil szervezetek szerepe ebben a folyamatban? Többek közt erről beszélt múlt heti előadásában Kolozsváron a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület két képviselője, Papp Tamás és Sos Tibor.

Moldovai Rita

A 2007-es EU-csatlakozást megelőzően még a kommunista rendszerből öröklött nemzeti parkok számítottak védett területnek, ezeknek a kiválasztása pedig gyakran nem szakmai érvek alapján történt. A védett területek kijelölésében határkő az EU-csatlakozás, hiszen a tagállamok gyakorlatba kellett ültessék az uniós környezetvédelmi jogszabályokat. Ilyen a Natura 2000 területek kijelölése, amely a Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi irányelvek alapján egy összefüggő európai ökológiai hálózatot próbál kialakítani a biodiverzitás elve alapján (ott kell kijelölni a védett területet, ahol a védendő faj élőhelye van).

Románia az EU-csatlakozás pillanatában még nem rendelkezett a Natura 2000 területek listájával, de haladékot kapott ezek feltérképezésére és kijelölésére. A Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó feladat azonban késlekedett, és amire pénzügyi alapot is szereztek ennek kivitelezésére, már a civil szervezetek önkéntes munkával jelentős mértékben felkutatták, kielemezték és kijelölték a védett területeket, benyújtva javaslataikat az illetékes szervekhez. Ezeket azonban csak részben fogadták el az érintett minisztériumok, mivel a döntéshozatalt környezetbarátnak nem nevezhető gazdasági érdekek is befolyásolták.

Védett területek Romániában az EU-csatlakozás előtt

Natura2000 területek 2007-ben, piros színnel az SPA típusú területek, míg zölddel a SCI-k láthatók


Natura2000 területek 2011-ben, piros színnel az SPA típusú területek, míg zölddel a SCI-k láthatók

A Natura 2000-es területeken belül az irányelvek alapján megkülönböztetjük a SPA madárvédelmi területeket és a SCI élőhelyvédelmi területeket. A romániai SPA típusú területek kijelölését a Milvus Csoport és a Romániai Madártani Társaság (SOR) készítette el. Első körben nem fogadták el jelentős részüket, de 2011-ben, Európai nyomásra a román kormány nagyrészüket kénytelen volt elfogadni.

A SCI típusú területek esetében bonyolultabb a procedúra, a kijelölést követően az Európai Bizottság bio-geográfiai szemináriumon vizsgálja felül azokat. A tanácskozásokon a Bizottság képviselői mellett a romániai Környezetvédelmi Minisztérium és a civil szervezetek küldöttei vitatják meg új területek kijelölését, a már meglévők bővítésének lehetőségét, és meghatározzák a további kutatásra szoruló területeket. Románia első ilyen tanácskozása 2008-ban volt, majd ezt követte egy újabb váratlan ellenőrző tanácskozás 2012-ben, mindkettőn a civilek közbenjárására sikerült bebizonyítani, hogy a SCI védett terület aránya nem elegendő, így számítani lehet újabb bővítésekre is. A végső cél a civilek oldaláról nézve – Románia területének 25-%-át Natura 2000 területté nyilvánítani.

A Natura 2000-es területek kijelölésének lezárulása után még fontos lenne a konnektivitás elve alapján egy összefüggő hálózatot létrehozni, amely összeköti a védett területeket, ezáltal biztosítva a különböző állatfajok vándorlási lehetőségét.

Az Európai Unió álláspontja szerint a Natura 2000 területek kezelését a tagállamok kell finanszírozzák. Romániában nincs egy központilag irányított kezelő intézet, amely a védett területek és nemzeti parkok munkáját összehangolná, érdekeit képviselné és az éves költségét is biztosítaná. Ennek következtében sokszor – pl. az erdészetek esetében – az a visszás helyzet alakult ki, hogy a kezelők a védett területekből kell előteremtsék a fenntartásukhoz szükséges anyagi alapot- összegeztek az előadók.

Szent Anna-tó

A civil szervezetek már többször nyújtottak be kérelmet arra vonatkozólag, hogy az éves állami költségvetésből biztosítsák ezeket a kiadásokat, azonban sikertelenül. A jövőbeni legfontosabb célkitűzés a Natura 2000-es területek kezelési hálózatának a kiépítése lenne, amelyhez egy normatív állami támogatás kieszközölésére van szükség.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!