Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.3.2013

Romániának kivételes erőfeszítéseket kellene tennie az újrahasznosítás terén


Fotó: andyarthur/flickr

Nagy-Britanniában növekedett a leggyorsabban a hulladékújrahasznosítás mértéke az évezred első tíz évében Európában – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) statisztikai adataiból.

A jelentés szerint bár Nagy-Britannia meglehetősen alacsony százalékról indult 2001-ben – a kommunális hulladéknak mindössze 12%-át hasznosították újra -, a szigetország produkálta a leggyorsabb növekedést 2010-ig, elérve a 39%-ot, amely megfelel az uniós átlagnak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azonban arra figyelmeztet, hogy jó néhány ország nem fogja tudni teljesíteni 2020-ra az 50 százalékos újrahasznosítási arányról szóló európai irányelvet. Néhány ország, mint például Németország, Ausztria és Belgium, már most a kommunális hulladék több mint felét újrahasznosítja. Magyarország 19,8%-os növekedést produkált ugyanezen időszak alatt és 2010-ben már a kommunális hulladék 21,4%-át hasznosította újra. Mások azonban jóval le vannak maradva: Románia mindössze 1,1%-kal, Törökország 0,7%-kal, míg Bulgária 0%-kal kullog a sereghajtók között. Bizonyos esetekben a százalékok visszafele mozogtak: Norvégiában 44%-ról 42-re, míg Finnországban 34%-ról 33-ra estek vissza a mutatók – ismertette a számokat a The Guardian.

>> Az erre vonatkozó romániai országjelentés .pdf-ben >>

Romániával kapcsolatban az EEA jelentése megjegyzi, a kommunális hulladék újrahasznosítása nemrég kezdődött el, és a fő kihívást az újrahasznosítási infrastruktúra kialakítása jelenti az országban. “Kivételes erőfeszítés” szükségeltetik ahhoz, hogy 2020-ra 50% legyen az újrahasznosítási arány; eddig azonban kevés döntéshozói lépés történt a helyzet javításáért, és új kezdeményezésekre lenne szükség.

“Viszonylag rövid idő alatt néhány országban sikerült gyökeret vernie az újrahasznosítás kultúrájának a megfelelő infrastruktúra, a kezdeményezések és a nagyközönség tudatosabbá tételét célzó kampányok révén. Mások azonban továbbra is el vannak maradva és ezzel jelentős mennyiségű erőforrást pazarolnak el” – húzta alá Jacqueline McGlade, az EEA vezetője. Az ügynökség közleménye Janez Potocnikot, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosát idézve rámutatott, hogy az erőforrások bölcs felhasználásának elmulasztása új gazdasági krízishez vezethet.

Az EEA munkatársaként dolgozó David Watson szerint a gyors növekedés ellenére Nagy-Britanniában jelentősen lelassult az újrahasznosítás az elmúlt évtized vége felé közeledve. Az ügynökség szerint a szigetországnak várhatóan 2017-re sikerül teljesíteni az 50%-ról szóló európai direktívát. Az elmúlt években Wales jóval Anglia és Skócia előtt haladt az újrahasznosításban: 54%-os átlagos újrahasznosítási arányt produkált a múlt hónapban.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium szóvivője szerint a háztartási szemét újrahasznosításának mértéke az idei évre 43%-ra nőtt a 2001-es 11 százalékról és ma már az üzleti vállalkozások által termelt hulladék több mint fele is újrahasznosításra kerül.

Forrás: MTI/The Guardian

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!