Think Outside The Box

Transindex rovatok


Pró és kontra | 19.3.2013

Egy ilyen lánynak a diszkóban a helye? Házibuli pró és kontra

Italo-disco party in The Hague!
A fotó illusztráció (David Domingo/flickr)

Szülinap vagy más ünnepi alkalom van a láthatáron? Szessziós stressz-oldó vagy egy egyszerű hétvégi bulira vágysz? Mi erre a legmegfelelőbb helyszín? Valójában embere válogatja, van, aki otthon a szűk baráti körben szeret bulizni, más inkább új emberekkel ismerkedne a klubokban. Ha mindkét lehetőség adott, mégis melyiket válasszuk és főként miért?

Moldovai Rita

A 2012-es tanévet több mint 70.000 egyetemista kezdte Kolozsváron. A szabadsággal teli új élet elengedhetetlen velejárója pedig a szórakozóhelyek és a házibulik gyakori látogatása. Partihelyekben nincs hiány, zenei kínálat alapján is színes a skála – a retrótól a drum’n’bassen keresztül el a diszkós ritmusokig bármit lehet találni. Ugyanakkor, ha szerencsénk van és a szomszéd néni nem a zsörtölődő kategóriából való, akkor még egy házibulit is össze lehet hozni. Pár telefonhívás vagy két kattintás és kész a Facebook-esemény – garantált, hogy jelentkezőkben nem lesz hiány.

Lássuk, hogy mit mondanak a „mai fiatalok”: hol bulizzunk? „Házban” vagy házon kívül?

Egy házibuli lehet életed legemlékezetesebb estéje

Szécsi Zsolt joghallgató, rádiós műsorvezető és alkalmi lemezlovas

Munka után édes a pihenés, tartja a mondás. Ez pedig igaz a fiatalokra is. Egy nehéz nap után nincs is jobb, mint kikapcsolódni, barátainkkal beszélgetni egy hideg ital mellett. Kicsit kizárni a mindennapok problémáit és csak belenevetni az éjszakába. Erre pedig a legjobb alkalom egy igazán jó házibuli.

Sok film dolgozta már fel ezt a témát. Elég csak megemlíteni a Claude Pinoteau által rendezett Házibuli című, hatalmas sikert aratott filmeket a 80-as évek elejéről, vagy a 2012–es év kasszasikerét, a Project X című alkotást. Bár két, teljesen eltérő korszakban készült filmről van szó, az alapjaik azonosak: a fiatalok számára egy házibuli jelenti életük legemlékezetesebb estéjét.

Egy házibuli kétféle lehet: spontán, vagy előre megszervezett. Az utóbbi kategóriába tartoznak azok az esték, amiket születésnap, évforduló, vagy bármilyen, fontos esemény kapcsán szerveznek meg, napokkal, vagy hetekkel a nagy este előtt. A spontán házibulik pont az ellentétei: az ötlet hirtelen jön, általában a buli kezdete előtt néhány órával csupán. A szervezés gyors lefolyású, a cél: egy vidám este, vidám emberekkel.

Lássuk, mi szól a házibuli mellett:

Sok jó ember kis helyen is elfér – tartja a mondás. Ez lehetne akár a házibulik mindenkori mottója is, hiszen az esték helyszíne egy lakás, ahova nem kell belépőt fizetni. Ahova azért mész, mert tudod, hogy olyan személyek vesznek körül, akikkel jó együtt lenni, vagy akikkel szeretnél megismerkedni. Nem szóródik szét a társaság több száz ismeretlen ember között, mint egy nagyobb szórakozóhelyen. Az italt általában mindenki hozza magával, amivel megkínálja a többieket. És ez igaz fordítva is. Tehát úgy fogyaszthatunk különböző italokat, hogy nem kell a bolti ár sokszorosát elköltenünk, mint a szórakozóhelyeken.

És ha már a szórakozóhelyeknél tartunk: sok baráti társaságban kulcskérdés az, hogy hova menjenek egy szabad péntek estén. A társaság egyik fele azért akar egy adott helyre menni, mert ott csak retró zene szól, a másik fele pedig egy olyan helyet választana, ahol napjaink slágereit pörgeti a lemezlovas. Egy igazán jó házibuli megoldja ezt a kérdést: az a zene szól, amilyet a társaság szeretne. Az este alatt szólhat jazz, funky, ami átcsaphat twisztelésbe, majd közös éneklésbe minden idők legjobb slágereire. A társaság a házibuli lemezlovasa, ami garantálja a jó estét. Ha pedig kicsit pihentetnénk a dobhártyánkat, vagy csak szeretnénk beszélgetni, ismerkedni valakivel, kimehetünk a konyhába, az erkélyre, ahova csak halkan szűrődik be a zene, vagy a karaoke hamis hangjai. Nem kell túlüvölteni a zenét, mint egy klubban, ahol szinte lehetetlen elmenekülni a hangerő elől.

Egy jó házibuli akár hajnalhasadtáig is tarthat. A társaság szabja meg a nyitvatartást, nem pedig a lokál vezetősége. A társaság az, amitől igazán függ az este kimenetele. Ha jó a társaság, garantált a jó este is.

A házibuli helyszíne lehet egy üres lakás, egy kis apartman, vagy egy nagy családi ház is, a jó hangulat nem ettől függ. Ahogy nem függ a bevételtől, a tervezett létszámtól, és más formaságoktól sem, mint egy profitorientált szórakozóhely esetében. A jó házibuli kizárólag a társaságtól függ, ami úgy és ott érzi jól magát, “Ahol a szomszéd elvisel, S nem szól ránk a házmester”, ahogy az Illés énekli a Kégli Dalban. A reggel pedig talán úgy köszön ránk, hogy ez volt életünk legjobb estéje. Ezt a pillanatot pedig bármelyik házibuli elhozhatja. Talán pont ez a varázsa.

A hét bármelyik napján több buli közül válogathatsz

Kacsó Ágnes, egyetemista, jövendőbeli tájépítész

Miért is kockázatos egy házibuli? Valószínű, hogy mindenki hallott már annak a 15 éves angol kislánynak az esetéről, aki egy egyszerű szülinapi bulit akart, de véletlenül tömeghisztériát idézett elő. A házigazda szerep eleve nem egy hálás feladat, mivel minden felelősség rád hárul.

Nehéz megszervezni a „tökéletes” partit, szükséges a lakótársak belegyezése, a szomszédok jóindulata, a rendőrség távoltartása, ami együttesen egy igen nehéz logisztikai feladat. Nem beszélve a keletkező károkról, amit úgyis neked kell állnod. Szóval „Csavard fel a szőnyeget”. Illetve semmi sem garantálja, hogy mindenki egy hullámhosszon pörög, de a jó hangulatról akkor is neked kell gondoskodni.

Ha pedig te mész el egy házibuliba, akkor nem biztos, hogy a megfelelő társaságba kerülsz, és igen, egy házibuliból sokkal kínosabb lelépni, mint egy szórakozóhelyről kisurranni. Emellett bármilyen felmerülő probléma, incidens az egész buli hangulatát el tudja rontani, mivel össze van zárva a társaság. Más részről pedig ki az, aki minden nap eljut egy házibuliba? A szórakozóhelyeken pedig mindig történik valami.

Ha épp bulizós kedved van, elég csak még egy barátot hívnod magaddal, és Kolozsvár összes klubja tárt karokkal fogad. Persze, egy egyszerű, akár jól sikerült vizsga utáni kocsmázásból is spontán buli kerekedhet. Nem igényel komolyabb szervezést. Ha nyitott vagy, úgyis megtalálod a közös hangot bárkivel, aki érdekel. Ha meg nem tetszik a zene vagy a körülötted levő emberek, sértődés vagy hiszti nélkül átléphetsz máshová, ebben a városban a hét bármelyik napján több buli közül válogathatsz.

Feszültséglevezetésként kitombolhatod magadból a stresszt, bemutathatod a tánctudásod anélkül, hogy figyelned kéne a berendezésre. Spontán megismerkedhetsz olyan emberekkel, akikkel másként sose futnál össze.

A belépő megszűri a társaságot, a kidobók jelenléte bennem inkább biztonságérzetet, mint feszültséget kelt. Amúgy ha épp nincs kedved ismerkedni, kiélheted színészi hajlamaidat, bárki lehetsz, bevallhatod a szomorú hazugságot – komoly párkapcsolatban élsz 8 éve, nyáron lesz az esküvő és esküvői dekorációs tippekről kezdesz társalogni nagy átéléssel. Elmondhatod a bűvös mondatot is – „Bocs, túl hangos a zene…”

Összegezve a partihelyeken csak egyetlen kötöttséged van, érezd jól magad, ez csak rólad szól, szomszédok, rendőrség és más zavaró tényezők nélkül. Táncolj, ismerkedj és engedd el magad.

Te inkább házibuliba jársz szívesebben?

View Results

Loading ... Loading ...
Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: dick dale
    Közzétéve: 20.3.2013, 11:03 am

    házibuli mi? kényelmesen lehet dugni, ha az ivásba már belefáradsz, mégpedik a szüleid ágyán, ahol te is fogantál :)))

Szólj hozzá!