Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.3.2013

Az EU még mindig nem tiltotta be a méhekre veszélyes rovarirtókat

Honey Bee on Winter Aconite, Eranthis hyemalis
Fotó: Tie Guy II/flickr

Az EU-tagállamoknak még mindig nem sikerült közös nevezőre jutniuk azoknak a rovarirtóknak a betiltásával kapcsolatban, amelyek felelősek többek között az európai méhállományok károsításáért.

A javaslatot csak 14 tagállam támogatta a 27-ből, annak ellenére, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kimutatásai szerint rovarirtó szerek veszélyesek a méhekre. Az imidakloprid, tiametoxám és clothianindin tartalmú rovarirtók hatással vannak a méhek idegrendszerére, bénulást és halált okoznak.

A javaslatot többek között Anglia és Németország is visszautasította. A brit környezetvédelmi hatóság (Department for Environment, Food and Rural Affairs – DEFRA) további kutatásokat folytat a rovarirtók káros hatásainak és következményeinek felmérésére, hiszen – a hivatal álláspontja szerint – nem lehet a rovarirtók betiltásáról döntést hozni azok alapos ismerete előtt.

Lind Field, a Rothamsted Research Kutatóintézet munkatársa is elégedett volt a szavazás eredményével, mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a rovarirtók betiltására. Mark Leggett termelő Field professzor véleményével kapcsolatban kijelentette, hogy a kérdéses rovarirtók betiltása azzal járhat, hogy a kevésbé környezetbarát régi rovarirtó szerekhez kell visszatérjenek – nyilatkozta a BBC Gazdálkodás Ma rovatában.

A fentiek ellenére, a Friend of the Earth nemzetközi környezetvédő hálózat vezetője, Andrew Pendleton szerint több mint elegendő a bizonyítékok száma, amelyek alátámasztják a kémiai anyagok és a méhek pusztulása közötti kapcsolatot. Szerinte a tiltó határozat késlekedése az európai méhállomány további csökkenésével fog járni.

Forrás: BBC

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Az EU betiltotta a méhekre veszélyes rovarirtókat » Think Outside The Box
    Közzétéve: 30.4.2013, 2:52 pm

    […] szakvélemény szerint is megtizedelték az európai méhállományokat. A javaslat elfogadásának kezdeti bizonytalansága ellenére, két évre betiltják a méhekre veszélyes rovarirtók használatát […]

Szólj hozzá!