Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2013

Magyarország: 176 sast öltek meg szándékosan az utóbbi évtizedben


Fotó: Sergey Pisarevskiy/flickr

A Magyarországon elpusztított ragadozó madarak száma jelentősen felülmúlja az összes környező ország mutatóját: az utóbbi egy hétben is történt három hasonló eset.

A hét ország részvételével a hét végén Felsőtárkányban lezajlott konferencián a magyar mellett szlovák, osztrák, cseh, szerb, román és skót szakemberek számoltak be az országaikban előforduló, ragadozó madarakkal szemben elkövetett bűncselekményekről, illetve a visszaszorításukra tett kísérletekről. Kiderült, hogy az elmúlt évtizedben Ausztriában mintegy 40, Csehországban 24, Szlovákiában 22, Szerbiában 18, Romániában pedig 2 sas esett bizonyítottan illegális pusztítás áldozatául, a magyarországi adatok azonban mindenkit sokkoltak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyilvántartása szerint ugyanis 2000 óta 176 sas esett mérgezés, lelövés vagy fészekpusztítás áldozatául – közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel.

A konferenciát követő három napban három újabb eset is napvilágra került. Február 24-én vadászok találtak rá egy megmérgezett és ráadásul söréttel is meglőtt parlagi sasra. Február 25-én egy parlagisas-fészket pusztítottak el szándékosan, február 26-án pedig egy parlagi sas, három egerészölyv és egy róka megmérgezett tetemét találták meg az MME, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nemzeti Nyomozóiroda szakemberei.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!