Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2013

Év Fája Európában: még ma lehet szavazni

Az Európai Év Fája Versenyben résztvevő hat fára még február 28. folyamán, éjfélig lehet szavazni. Az utóbbi egy hétben a szavazás állása titkos, február 21-én közölt eredmények szerint akkor még a lengyelországi Kozy platánfája vezetett. A végeredményt 2013. március elsején teszik közzé.

A Malopolska és Szilézia közt fekvő Kozy település platánfája több mint 200 éves lehet. A kastélyparkban álló fa hatalmas törzsébe számos hajtás belenőtt és alakja különlegesen szimmetrikus. A platán a helyiek számára szimbólum is, mindig emlékezteti őket a közösségi emberekre és a közösségi életre. Nem véletlenül, hiszen a fa körül forog évszázadok óta a közösség élete. A platán tövében ma is sok összejövetelt rendeznek, a sportversenyektől a koncerteken át, de itt találkoznak a szerelmesek és a fiatalok is – áll a verseny honlapján közölt ismertetőben.

Korábbi állás szerint második volt az egri Termálfürdő területén élő platán is. Itt több fafaj egyedei élnek, melyek a speciális mikroklíma miatt gyorsan fejlődnek, nagyra nőnek. A szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. De a legenda nem igaz: a fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették. A nevezők nagyon vigyáznak a fürdő területén élő fákra, a kezelési munkákba a fa mérete miatt a tűzoltóság is besegít. A fa 1978 óta védett.

Az európai verseny Facebook-oldala itt elérhető.

Forrás: treeoftheyear.org

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!