Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2013

Vaslui megye: az ivóvízforrások több mint fele ihatatlanul szennyezett

A Vaslui megyei ivóvízforrások több mint fele nem fogyasztható, derül ki a megyei közegészségügyi igazgatóság felméréséből. A megye különböző ivóvízellátást biztosító rendszereinek vizsgálata azt mutatta ki, a vízkészletek nagy többsége nitrittel szennyezett: a leginkább a kutak és az utcai csapok érintettek.

A tavaly vett 634 mintából 155 bizonyult nem megfelelő minőségűnek fiziokémiai, 86 pedig bakteriológiai szempontból; 79 minta mindkét vizsgálati szempontból ihatatlannak bizonyult. A nitritszennyezés a műtrágyahasználat következménye.

Mihaela Topliceanu, a közegészségügyi igazgatóság szóvivője a Mediafaxnak elmondta, a szennyezések felfedezésekor azonnal értesítették az illetékes polgármesteri hivatalokat és családorvosokat, hogy azok tegyenek ajánlásokat a lakosság számára. Elsősorban a kisgyereket – csecsemőt vagy 3 év alattit – nevelő anyák figyelmét kell felhívni a veszélyre, akik a tejport vízzel keverik el. Az utóbbi évben hat nitritmérgezéses esetet kezeltek a megyében csecsemők esetében; egy egyhónapos, Vetrişoaia településről származó baba életét már nem tudták megmenteni.

Forrás: mediafax

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!