Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.2.2013

Megvan az Erdélyi Környezeti Problémák Versenyének nyertese

A Zöld Erdély Egyesület által meghirdetett Erdélyi környezeti problémák versenyének fődíját Kecskés Zsolt érmihályfalvi pályázó nyerte el. Kis város – nagy probléma című munkája 625 szavazattal érdemelte ki az 1000 lejes jutalmat.

A Zöld Erdély Egyesület projektjének célja az erdélyi emberek, közösségek számára fontos, őket érintő, konkrét környezeti problémák feltárása, rangsorolása és megoldásuk elősegítése. Pályázni konkrét környezeti problémák megadott űrlap szerinti bemutatásával lehetett. A 2012-ben első alkalommal meghirdetett versenyre négy pályamunka érkezett be, amelyek online szavazási rendszerben méretkeztek meg egymással. Harmadik lett a Szemétlerakatok előnyei és hátrányai Sepsiszentgyörgyön, második a Termálvízkitermelés és környezeti hatásai Székelyhídon.

A nyertes Kis város – nagy probléma című dokumentáció Érmihályfalva szennyvízproblémáját tárgyalta. A Bihar megyei kisváros mintegy 10.000 lakossal rendelkezik. A város megoldásra váró, égető gondja a Móka patak helyzetének rendezése. Az egykor tiszta vizű patak – főleg a városközpont utáni részén – gyakorlatilag csatornaként működik. Az erőltetett (majd abbamaradt) városiasodás nyomán épített központi tömbházak szennyvizét az akkori illetékesek egyszerűen belevezették a patakba. Az áldatlan helyzet azóta sem változott, a Móka állapotának a szó szoros értelmében vett tisztázása azóta is az egymás utáni városvezetések egyik, mindeddig megoldhatatlannak bizonyult problémája.

A Móka árasztja a bűzt (mivel a pataknak nincs sodrása, a megrekedt víz poshad), rontja a város esztétikai képét, talaj- és ivóvizszennyezést okoz, amely az egész lakosság számára zavaró. Túl a szagon és az esztétikai hatásokon a Móka szennyeződése negatív módon befolyásolja a patak ökoszisztémáját, csökkenti a biodiverzitást. Hal- és növényfajok tűntek és tűnnek el. Jelenleg halakat már csak a patak város előtti szakaszán találhatunk. A szennyező anyagok talajba jutása veszélyezteti az ivóvízellátást, lévén hogy a lakosság nagy része kénytelen saját kutat fúrni, ugyanis a legújabb elemzések kimutatták, hogy a vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra a megemelkedett arzén-koncentráció miatt. A teljes nyertes dokumentáció itt érhető el.

A pályamunkában felvetett problémákat az elkövetkező időszakban a Zöld Erdély Egyesület, a rendelkezésére álló civil szervezeti eszközökkel, igyekszik a megoldás irányába elmozdítani.

Az Erdélyi Környezeti Problémák Versenyét idén is megszervezik. “Első nekifutásban kevesebben kapcsolódtak be a projektbe, mint ahogy számítottuk. Sokkal nagyobb potenciál van ebben az ötletben, mint amit sikerült megmozgatnunk. Meggyőződésünk, hogy nem csak ez a négy környezetvédelmi probléma zavarja az embereket Erdélyben. Úgy tervezzük és úgy reméljük, hogy idén sokkal több partnert, támogatót, potenciális pályázót és szavazót sikerül elérjünk és mozgósítsunk, több problémát tárunk fel és lendítünk a megoldás felé, közösen az erdélyi emberekkel, helyi közösségekkel. További információkért keresse Kovács Zoltán Csongort a 0744-603930 telefonszámon vagy a greentransylvania@yahoo.com címen” – áll a szervezet közleményében.

Forrás: közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!