Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.2.2013

Begyógyulhat az ózonlyuk?


Az ózonlyuk 2008 októberében. Fotó: esa.int

Kémiai éghajlati modellek azt mutatják, hogy az ózonréteg újjáépülése elindult, és az Antarktisz fölötti „lyuk” a következő évtizedekben bezárulhat – áll az Európai Űrügynökség február 8-i közleményében. Szatellitfelvételek azt mutatják, hogy az Antarktisz feletti ózonlyuk 2012-ben volt a legkisebb az elmúlt évtizedben. A hosszú távú megfigyelések is megerősítették, hogy a Földet körülvevő teljes ózonréteg állapota javulásnak indult, a nemzetközi egyezmények előírásainak betartása következtében.

összeállította: Szabó Botond

Az ózonréteg elvékonyodását az 1980-as évek elején észlelték, amikor a folyamat olyannyira előrehaladott állapotban volt, hogy a Déli-sarok felett „lyuk” keletkezett az ózonrétegben. Ez a „lyuk” nem más, mint az Antarktisz feletti ózonréteg 70%-os pusztulása, az emberiség ipari tevékenysége során kibocsátott nagy mennyiségű szénhidrogén gázok felgyülemlése miatt, illetve a földrajzi helyzettől és a Déli-sarokra specifikus légköri viszonyokból adódó állapot.

Az ózon szerepe

Az ózon egy gáz, mely természetes módon jelen van az atmoszférában. Összmennyiségének 90%-a a sztratoszférában található, az ózonmolekulák ezen dúsulását nevezik ózonrétegnek, amely az egész Földet övezi. Az ózon nagyon kis része az atmoszférának, de jelenléte nelkülözhetelen az emberiség számára, ugyanis felfogja a Nap által kibocsájtott ultraibolya (UV-B) sugarak nagy részét. Az UV-B sugarak bőrrákot okoznak, hozzájárulnak a szürkehályog kialakulásához, valamint gyengítik az immunrendszert, de káros hatással vannak a teljes növény- és állatvilágra is.

Az ózonréteg ritkulása antropikus tényezőkre vezethető vissza, főleg klorid és bromid halogénszármazékok levegőbe bocsátása során. A szakemberek kimutatták, hogy a 20. század emberének ipari tevékenysége által keletkezett, főleg halogén- (klór, fluor, brom) elemeket tartalmazó gáznemű szénhidrogének azok, melyek reakcióba lépnek a sztratoszférában található ózonmolekulákkal, ezáltal vékonyítva az ózonréteget. Az ózonrétegre káros hatással van többek között a régi hűtőberendezésekben használt freon, melyet napjainkban már ugynevezett ózonbarát vegyi anyagokkal helyettesítettek.

A vulkánok és az antarktiszi ózon-„lyuk”

Az ózonréteg evolucióját meghatározó tényezők az atmoszférában zajló kémiai reakciók, valamint olyan dinamikai folyamatok összjátéka, mint a szél vagy a hőmérséklet. Az ózonréteg vastagsága folyamatosan csökken 1980 óta, és a szakemberek szerint helyreállítása nemcsak az antropikus tényezők megfékezésétól függ. Azt ugyanis kimutatták, hogy az ózonréteg ilyen mértékű vékonyodását csakis az emberi tevékenységnek köszönhetjük, de a Nap ultraibolya sugárzása, valamint nagyméretű vulkánkitörések késleltetik az ózonréteg javulását.

A Pinatubo vulkán kitörése 1991-ben tovább fokozta az ózonkárositó gázok aktivitását, azáltal, hogy nagy mennyiségű ként tartalmazó részecskéket juttatott a sztratoszférában, melyek több évig növelték a halogéntartalmú gázok ózonnal szembeni káros reakcióját.

A Montreáli Egyezmény

1987-ben írták alá azt a nemzetközi egyezményt, amely feltehetően megmentette az ózonréteget. A Montreáli Egyezmény és annak kiegészitő cikkelyei szabályozzák azoknak a gázoknak a gyártását és ipari felhasználását, amelyekről kimutatták, hogy vékonyítják az ózonréteget.

>> Az egyezmény szövege .pdf-ben >>

Az egyezmény előírásai szerint 2003-tól teljesen meg kellett szűnnie az ózont pusztító gázok kibocsátásának, mind a fejlett, mind a fejlődőben levő országokban. A Montreáli Egyezmény szabványainak életbeléptetése által sikerült megfékezni az ózonréteg további ritkulását, és esély van arra, hogy a 21. század második felére az ózonréteg visszaálljon az 1980-as évekbeli állapotára.

Az Ózonréteg Megmentésének Nemzetközi Napját szeptember 16-án ünneplik, az egyezményt ugyanis e napon írták alá.

Forrás: esa.int, science.nasa.gov, hu.climalife.dehon.com

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!