Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.2.2013

Kolozsváriak, ti mihez kezdtek a használt étolajjal?

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek ízlik a sültkrumpli, fánk, csöröge és még sorolhatnám a finomságokat, amelyek elkészítéséhez legalább fél liter étolaj kell, főleg nagyobb mennyiség esetén. A megmaradt étolajat aztán újrahasználják, ami nagyon egészségtelen; sok helyen a háziszappan alapanyaga, bár annak se a legalkalmasabb; a lakosság 95% pedig nemes egyszerűséggel a csatornahálózatba önti. Ám egyetlen liter olaj tízezer liter ivóvizet képes megszennyezni. Az étolaj pedig szinte elengedhetetlen kelléke a konyhának.

Szigyártó Norbert Zoltán

Évekkel ezelőtt egy kémián tanuló ismerősöm figyelmeztetett a használt étolaj környezetre tett káros hatásaira. Ekkor kezdtem el gyűjteni a használt étolajat, félelemmel ugyan, hiszen mihez kezdek majd az összegyűlt olajjal?

Előző információim alapján elindultam 4 liter használt étolajjal a hátizsákomban, a hozzám legközelebbi gyűjtőponthoz: a Kolozsvári Magyar Diák Szövetség (KMDSZ) irodájához. Ott egy 60 literes hermetikusan zárható edénybe öntötték, amely alján már lehetett olyan 2 liternyi. Általában helyiek hoznak étolajat, egyetemi hallgatók szinte egyáltalán nem.

Tavaly a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a KIFOR sátornál próbálták népszerűsíteni a kezdeményezést. Továbbá a gyűjtő cég (Conceptoil) a Coop-Kolozs Egyesülettel együttműködésben évente 3-4 alkalommal sátras gyűjtőpontokat állít fel a város számos pontján. Illetve házhoz is jönnek, ha 5 litert meghaladó olajmennyiséget halmozott fel valaki.

Ezen kívül a használt vagy lejárt étolaj leadható a fentebb említett KMDSZ irodáján hétköznap 11-19 óra között (Petőfi/Avram Iancu 21.), a Conceptoil cég székhelyén (Calea Baciului 179/B) 10-19 óra között; 10-18 óra között a Heltai vendéglőbe (Mikó/Clinicilor 18.); illetve a 8-14 között a Waldorf óvoda- és iskolaközpontban (Sergiu Celibidache u. 8-12.); és a város összes Mol benzinkútjánál. Az összegyűlt étolajat bioüzemben, finomítóban feldolgozzák, mivel egyik alapanyaga az értékes biodízelnek.

A lakosság körében egyelőre elég népszerűtlen ez a fajta szelektív hulladékgyűjtés, tavaly például Kolozsváron csupán 150 liter használt étolaj gyűlt össze háztartásokból, ez a város méretéhez képest roppant kevés. Összehasonlítva Udvarhellyel, ahol a 70-80 ezren élnek, több száz liter étolajat gyűjtöttek össze az ottani környezetvédelmi szervezetek segítségével, igaz, ott már 5 éve folyik hasonló gyűjtés. A környezetvédelmi szervezetek igyekeznek népszerűsíteni, ám amíg az emberek többségében nem tudatosul a fontossága, nehezen alakul ki a szelektív hulladékgyűjtési szokás.

Címkék: , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Péter Hunor
  Közzétéve: 26.2.2013, 12:39 pm

  Én tavaly novemberben 6 liter használt olajat adtam le, most újra felgyűlt vagy 4 liter, készülök a héten ugyanoda leadni.

  A fonsotabb kérdés valoszínüleg, hogy a Kolozsvári közintézmények mért nem tartják be a szelektív hulladékgyűjtésről szóló törvényt. Az utcákon ugyan ki vannak helyezve a külömböző kukát, de intézményen belül minden ugyanabba a kukába megy….

 2. A hozzászólás szerzője: Alpár
  Közzétéve: 26.2.2013, 8:14 pm

  Székelyudvarhely környékén megoldjuk a problémát, literenként 1RON-ért felvásároljuk!!!

  TEL: 0722331296

 3. A hozzászólás szerzője: Kovács Gábor
  Közzétéve: 27.2.2013, 2:28 pm

  Mi gyűjtjük az ismerősi körben s anyukám hagyományos recept szerint, elsőosztályú háziszappant készít, ami a helyi piacon nagyon keresett, többek által dícsért árú.

Szólj hozzá!