Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.2.2013

Irodaházak épülnének a Györgyfalvi-tónál: a civilek ellenzik a projektet

A Kolozsvári Helyi Tanács február 21-i ülésén egyhangúlag jóváhagyta a Iulius Mall 12 millió eurós fejlesztési projektjének részletes területrendezési tervét, amelynek keretében két új irodaházat építenének a Györgyfalvi-tó partjára. A befektető vállalta, hogy a tó környékét is rendezni fogja, többek között sétányt, bicikliutat, szökőkutat, csónakázási lehetőséget ígér. Helyi civil szervezetek viszont ellenzik a város közterülete egy újabb darabkájának feláldozását irodaház építésére.

Kovács Zoltán Csongor

A Iulius Mall kolozsvári komplexuma 2007-ben épült fel. A 80 millió eurós befektetésből a fogyasztói társadalom méltó szentélyét hozták létre Kolozsváron: 147.000 négyzetméteren 210 üzlet, gyorséttermek, kávézók, hipermarket, tíztermes multiplex mozi, 2500 parkolóhely. A Iulius Mall, amely évente 13 millió látogatót vonz, a helyi költségvetés egyik legnagyobb befizetője.

A bevásárlóközpont területe a rendszerváltás előtt az úgynevezett Ifjúsági Park része volt, amely a város legkiterjedtebb közterületét képezte. A Iulius Mall a Kolozs Megyei Tanáccsal megkötött együttműködési szerződés által kapott itt területet. Az egyezségnek már ekkor is része volt a tó és környékének rendbetétele. Később azonban a befektető kifogásolta, hogy a terület egy részének a tulajdonjoga vitatott (visszaigénylés alatt áll) és nem váltotta be ígéretét. A kereskedelmi komplexumot kiszolgáló autóút és parkoló megépítése megvalósult, a zöldövezet fejlesztése elmaradt. A betonozást megúszó terület elhanyagolt, egy része teljesen lepusztult, elgazosodott, szemetes. Jobb híján így is kijárnak ide az emberek sétálni, szaladni vagy kutyát sétáltatni.

Kolozsváron az egy lakosra jutó zöldövezet a Környezetvédelmi Hivatal 2006-os adatai szerint 9,8 négyzetméter volt. Az azóta eltelt években látványos előrelépés nem történt. Ennek ellenére 2011 őszén a Polgármesteri Hivatal bejelentette: befejezték a zöldövezetek újratérképezését és Kolozsváron ezentúl az egy főre jutó zöldövezet 25,6 négyzetméter. Ez a bravúros felzárkózás a város melletti erdők-mezők zöldövezetté nyilvánításával történt. Papírforma szerint tehát jó a helyzet, gyakorlatilag azonban egyetlen fűszállal sem lett több a városban. A lakosokat pedig nem boldogítja, hogy az eddig hétvégi erdei kirándulásként megtett sétát a Hója vagy a Bükk erdeiben, hivatalosan ezentúl parkban sétálásnak kell nevezni.

Most egy újabb zöldövezet-ajánlat a téma a városban: a Iulius Mall a Györgyfalvi-tavak környékét rehabilitálja, a projekt részeként pedig felépül két új irodaház is, olvasni, hallani a helyi médiában. A hírben az a furcsa, hogy a zöldövezet felújításáról szól, azt részletezi, az irodaházakat pedig csak mellékesen tárgyalja és nem fordítva. Ha viszont megnézzük a tanácsi határozatot, a hozzá tartozó mellékletekkel, akkor láthatjuk, hogy a projekt központi eleme egy tíz- és egy négyemeletes irodaház felépítése, 9900 négyzetméteren, és ehhez csatolva jelenik meg a zöldövezet rehabilitációja.

Minden befektető célja, hogy a tőkéjét kamatoztassa. Azt is tudjuk, hogy minden település igyekszik befektetéseket vonzani a körzetébe, ezáltal újabb munkahelyeket és bevételeket teremteni. Ez rendben is van. De akkor miért kell zöldövezet-rehabilitáció jelszó alá rejteni a Iulius Mall új befektetését? – tehetjük fel a kérdést.

A tervezet tanácsi jóváhagyása ellen öt kolozsvári civil szervezet tiltakozott. A Napoca Kerékpáros Klub, a Havasi Gyopár Környezetvédelmi Szervezet, a Desire Alapítvány, a Pillangó Effektus Egyesület és az SOS Györgyfalvi Tavak civil kezdeményezés képviselői a február 21-i tanácsülésén is igyekeztek érvényt szerezni kifogásaiknak, kevés sikerrel.

A civilek érvelése szerint Kolozsvár keleti része különösen szegény zöldövezetekben, ezért a Keleti Park maradványát zöld oázisként kellene megőrizni és fejleszteni. A park nagy része már így is a Kolozs Megyei Tanács és a Polgármesteri Hivatal által elkövetett területrendezési visszaélések áldozata lett. Területhasznosítás címszóval ugyanis a zöldövezet nagy részét illegálisan beépítették. Hiába tiltja a törvény a zöldövezetek beépítését, addig tagadták a terület zöldövezeti státusát, amíg az de facto megszűnt, hiszen az építkezés elkezdődött, így már nem lehetett azt többé megállítani.

A civilek arra kérték a tanácsosokat, hogy ne hagyják jóvá a két újabb irodaház megépítését, ehelyett javasolták: legyen itt gyalogosok számára nyílt és ingyenes zöldövezet; tájékoztassák ténylegesen az érintett lakosságot és szervezzenek valós nyilvános vitát a tervről (a hivatalos közmeghallgatásokon egyetlen érdeklődő sem jelent meg); adjanak részletes magyarázatot, miért nem valósultak meg a Iulius Mall egykori vállalásai a tó környékének rendbetételére vonatkozóan.

A Iulius Mall közleményben reagált a civil szervezetek tiltakozására. Eszerint a projekt nem a Iulius Mall komplexum kiterjesztéséről, hanem a nyugati Györgyfalvi-tó környékének területrendezéséről szól. A 12 millió eurós befektetés a zöldövezet fejlesztését célozza és irodaház építését is magába foglalja, amely befektetőket fog vonzani, munkahelyeket teremt és jelentős bevételekhez juttatja a várost. Az irodaház megépítése szerintük semmilyen formában nem érinti a jelenlegi zöldövezetet, hiszen a leendő épület helyén most parkoló van. A projekt eredményeként egy 1 hektáros terület áll majd a kikapcsolódni vágyó kolozsváriak rendelkezésére: gyepszőnyeg, sétány, bicikliút, futópálya, 45 pad, egy játszótér és egy kutyasétáltató, szökőkút és ivóvízcsapok, közvilágítás, utcai óra és különböző tájékoztató táblák, valamint a tó partjára pontonokat is építenek csónakok számára.

Radu Mititean, a tiltakozók képviselője fenntartja kifogásaikat: “Akárhogy is forgatjuk a dolgokat, tény, hogy két újabb épületet építenek a parkból még megmaradt közterületen. Hogy a maradékot ezután szépen rendezik, nem változtat az alaphelyzeten. Elvből elfogadhatatlan egyetlen négyzetméternyi újabb terület beépítése ebben a zónában. Ami pedig a közterületek rendezését illeti: azt közpénzekből kell megvalósítania az önkormányzatnak, nem pedig egy befektetőtől kialkudni, amiért újabb épületet epíthet cserébe közterületen.”

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: droxin
  Közzétéve: 5.3.2013, 9:58 am

  a civilek ellenzik, de a Kataszteri Hivatal udvarán lévő szemétdombot, romhalmazt, összedölt épületeket nem ellenzik?? az egész Iulius és szép környéke képét lerontják! én itt lakom és engem ez nagyon zavar!!!ugyhogy inkább épitkezzen a Iulius!!!

 2. A hozzászólás szerzője: Állítsák le az autósforgalmat a Györgyfalvi-tó körül, kérik a civilek » Think Outside The Box
  Közzétéve: 18.4.2013, 1:11 pm

  […] Lacului Gheorgheni) feliratú pólókban szaladnak a hétvégi Kolozsvári Nemzetközi Maratonon az irodaház-építések ellen tiltakozó SOS Györgyfalvi Tavak akció […]

 3. A hozzászólás szerzője: Ember- és természetközelibb városra vágyunk: Think Outside The Box-beszélgetés a Félszigeten » Think Outside The Box
  Közzétéve: 20.7.2013, 3:08 pm

  […] Magor. Radu Mititean, a biciklis felvonulásokat is szervező Napoca Kerékpárosklub vezetője és más civil mozgalmak aktivistája helyzetjelentést adott Kolozsvárról: eszerint nincs koherens városfejlesztési terv, más […]

Szólj hozzá!