Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.2.2013

Hogyan lesz a szemétből kincs?

Az utóbbi hetekben a Sepsiszentgyörgy három legnagyobb iskolája közötti verseny tartotta lázban a várost: a tét az volt, ki gyűjt össze több újrahasznosítható hulladékot, ki nyeri az újrahasznosítás osztálya címet. A mikósok és a Mihai Viteazul iskola is kitett magáért, de végül a Mikes kerekedett felül a 9,1 tonna szelektíven gyűjtött hulladékkal.

Incze Anna

Ahogyan a Think Outside the Box olvasói már értesülhettek róla, Sepsiszentgyörgy versenybe szállt az Újrahasznosítás városa címért. A versenyt az Ecorom Ambalaje Rt. szervezte, amely felvállalta, hogy a Zöld Pont elképzelést Romániában is megvalósítja (a Zöld Pont egy nemzetközi szimbólum, amely jelzi, hogy a gyártó vállalja a felelősséget az általa termelt hulladékanyag újrahasznosításáért). Az országos verseny részeként Sepsiszentgyörgyön a Polgármesteri Hivatal és a Tega Rt. szelektív hulladékgyűjtő versenyt szervezett a város három legnagyobb iskolájában.

Elsőként, február 8-án, a Székely Mikó Kollégium diákjai versengtek az Újrahasznosítás osztálya címért. A résztvevő tíz osztály összesen 5393 kilogramm szelektíven gyűjtött hulladékot adott le az iskola udvarán ideiglenesen felállított hulladékgyűjtő pontnál. Ez a mennyiség a város által átlagosan egy hónap alatt összegyűjtött újrahasznosítható hulladék 12%-a. A verseny nyertese, a X.A osztály, több mint egy tonna hulladékot gyűjtött össze. Jutalmuk egy százhúsz literes akvárium, melyet a biológialaborban helyeztek el.


A fotók a Mikes Kelemenben zajló, február 22-i gyűjtéskor készültek

Hogyan lehet pár hét alatt ilyen nagy mennyiségű hulladékot összegyűjteni? A vélemények megoszlanak, vannak diákok, akiket a díj elnyerése motivált, egyes osztályokat a versenyszellem hajtott a cím elnyeréséért, de ezek mellett mindnyájukat ösztönözte a tudat, hogy hasznos dolog érdekében cselekszenek. Kopacz Hanna, a X.A osztály tanulója elmondta, osztálytársai közül nagyon sokan otthon is szelektíven gyűjtik a hulladékot, és tisztában vannak azzal, hogy ez környezetvédelmi szempontból nagyon fontos.

A Mihai Viteazul Főgimnázium udvaráról február 15-én a Tega Rt. 5090 kiló pillepalackot, alumíniumdobozt, papírhulladékot és üveget szállított el. A verseny igen népszerűnek bizonyult a diákok körében: összesen harmincegy osztály tűzte ki céljául a cím elnyerését. A legelszántabbnak a IX.B osztály bizonyult 603,6 kilogramm leadott hulladékkal. Megérdemelt jutalmuk egy terrárium két teknősbékával.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban február 22-én zajlott a gyűjtés. Az esemény az egész iskolát megmozgatta. A hideg és a csepergő eső ellenére a diákok lelkesedése lankadatlan maradt. Soha nem hallottam ilyen gyakran hangoztatni, hogy “ne lopj”, mint e pár óra leforgása alatt: így lesz a szemétből kincs, a munkából móka.

A hivatalos eredményhirdetés február 26-án lesz, azt azonban már nyilvánosságra hozták, hogy a három iskola közül a „mikeseseknek” sikerült a legtöbb hulladékot, 9,1 tonnát összegyűjteni. A II.A és IV.D osztályok közösen dolgoztak. 2497 kilogramm újrahasznosítható hulladékot hordtak (szállíttattak a lelkes szülőkkel) az iskola udvarára. Valószínűleg e két osztály valamelyike kapja a fődíjat, és lesz a két zebrapinty büszke gazdája.

A program az egész várost felrázta. Nem csak a diákok gyűjtöttek, a szülők, szomszédok és ismerősök is bekapcsolódtak. A cél nem csak az Újrahasznosítás osztálya vagy az Újrahasznosítás városa cím elnyerése volt, hanem bizonyos szempontból ennél sokkal több. Sokan megragadták az alkalmat, hogy jókedvvel és egy kis versenyszellemmel fűszerezve valami jót tegyenek környezetünkért.

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött szeméttel? Egyesek még ma is úgy vélik, hogy felesleges szelektíven gyűjteni a hulladékot, szállításkor az úgyis összekeveredik. A Tega Rt. igazgatója, Tóth-Birtan Csaba cáfolta ezt a hiedelmet: a szelektíven gyűjtött hulladékot tömörítő autókban, szelektíven szállítják. Préselés előtt a hulladékot meglyuggatják, hogy az esetleg bennszoruló levegő ne okozzon nehézséget. Az így kezelt hulladékot bálázzák, Bodzavásárra (Buzău) szállítják, ahol a Greentech újrahasznosító cég vásárolja fel.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Legalább 250 fa életét mentették meg a sepsiszentgyörgyi iskolák » Think Outside The Box
    Közzétéve: 26.2.2013, 11:03 am

    […] a Györgyfalvi-tónál: a civilek ellenzik a 12 millió eurós „zöldövezet-rehabilitációt”Hogyan lesz a szemétből kincs? […]

Szólj hozzá!