Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 22.2.2013

Timotei Rad az első román akar lenni, aki megkerüli a Földet – autóstoppal


A világutazó magyarra is lefordított promóanyaggal csatornázna be minél több like-ot (forrás)

Úton lenni, és az út széléről könnyedén leinteni a kiszámíthatatlan, veszélyes, izgalmas utazás esélyét: szabadság. Olyanfajta, ami a vakmerőséghez áll közelebb, ám ugyanakkor csodálatra is késztet, sőt irigységre. Timotei Rad most éppen Barcelonába készül, hogy ott lehessen kedvenc csapata kupamérkőzésén. Január 5-én indult el Romániából stoppal, Madridban megállt egy munka kedvéért – heti 2 napot dolgozik kertészként –, amiben az a jó, hogy simán ki tudott venni 10 napot, hogy elstoppoljon a Szaharáig.

Május végéig Madridból csillagtúrázik majd Spanyolország más vidékeire, aztán újból nekiindul a nagy útnak: ő akar lenni az első román, aki autóstoppal kerüli meg a Földet.

„Szeretnék egy héten legalább egy nap Kolozsvárra teleportálni, de néha Bukarestbe és Érmihályfalvára is, ahol barátaim élnek, akikkel szívesen nevetnék egy nagyot és jól szórakoznánk. Dehát nem adatik meg minden” – mondja Timotei, aki az erre a célra létrehozott, Me hitchhiking Around The World című Facebook-oldalán két nyelven – angolul és románul – dokumentálja utazásait. Az egyedüli tárgyak, amelyeket hiányol, a könyvei a szobájából, meg egy hajómakett: „ezeknek lelke van”, teszi hozzá.


Stoppolás a Szaharába… (forrás)

A Szaharában nem igazán netezett, pedig vannak egyes helyeken internetkávézók, de inkább belevetette magát a helyiek életébe. Rengeteg emberrel megismerkedett, segített kisebb munkákban, ette a hagyományos ételeiket, és alig bírt eleget tenni a meghívásoknak. Csak egyetlen éjszakát aludt hotelben, ami 20 eurójába került. Hét napig egyetlen lejt sem kellett kajára költenie. Megkereste a nomádokat, a tevéikkel és sátraikkal, még a tevehúst is megkóstolta.


…és stoppolás a Szaharában (forrás)

Visszafele Gibraltárnál komppal utazott, arra pedig megkereste a pénzt: adtak, anélkül hogy kérte volna, sőt a pénzváltó is többet adott vissza, amikor a 90 dirhamot euróra váltotta. „A marokkói kultúra, a marokkói muzulmánok a legcsodálatosabb emberek, akikkel valaha találkoztam” – áradozott Timotei. Határozottan visszautasította, hogy létezne az iszlamista szélsőségesek veszélye Marokkóban, nagyon békés és messzemenően toleráns embereknek ismerte meg az ottaniakat.

A turistacélpontok helyett a vidék érdekelte, az, hogy hogyan élnek az emberek. 95%-uk beszél franciául, északon és délen spanyolul is tudnak, és elég sokan az angolt is beszélik; műveltek, persze van egy szegmense a populációnak, amely szegény és tanulatlan, de egyáltalán nem olyan az összkép, mint ahogy a tévében az iszlám országokat többnyire bemutatják – mesélte.

A továbbiakban Timotei mostani utazásának előzményeiről olvashattok, a totb.ro cikke alapján (szerző Camelia Jula, a fordításban közreműködött Fekete Gábor):

Február 5-én Timotei gyorsjelentést tett közzé Facebook-oldalán: „Fél órán belül indulok Nyugat-Szahara és Mauritánia felé… és mivel annyian kérdik, vajon mit rejthet a hátizsákom, íme a bizonyíték, hogy semmi elképesztő nagy dolgot… többek közt olyan banális dolgokat is, mint a Barcelonás sálam, pár ruhát – bulizó cuccot is minden eshetőséggel számolva -, csomó csokit és pár konzervet. Nem tudom, mikor tudok majd újabb FB-bejegyzést írni, de naplót úgyis vezetek, és már alig várom, hogy láthassam a Szahara homokdűnéit!”


Útravalók a Szaharába (forrás)

Február 6-án viszont Granadából jelentkezett: „Azt mondtam, nem állok meg a Szaharáig, de Előreláthatatlan úr nem így gondolta, és mivel ő a főnök, hallgatok rá! Granadában vagyok, és ez fantasztikus!!! Általában nem szeretek sokat fotózni, de itt szinte le sem tudom tenni a kezemből a fényképezőgépet. Mindazon helyek közül, ahol eddig megfordultam, Granadánál már csak Edinburgh tetszik jobban! Hadd lássuk, mi a további terve Előreláthatatlan úrnak. Mindannyitoknak egy merész napot!”

Ez az a szellem és hozzáállás, amellyel a világjáró nap mint nap haladni szeretne, míg körbe nem járja a Földet – stoppal. Timotei Radot soha nem lehetne a klasszikus turisták csoportjába sorolni. Elfogadja az utazás bárminemű módját, ha másról van szó, de ha őt érinti a dolog, akkor még a repülővel való utazás is rémálom számára. A 27 éves fiatalember Gyulafehérváron született és Kolozsváron szerzett diplomát az európai tanulmányok, majd a földrajz karon. Kartográfusi képesítésével is az utazás megszállottja maradt.

A „Kis Magellán” – ahogy az egyik FB bejegyzésében nevezte magát – első hosszabb autóstoppos útjába tudományos indíttatás révén vágott bele. Egy tanulmányon dolgozott, melyben azt akarta bebizonyítani, hogy az első lakott területet feltérképező román tudós Dimitrie Cantemir volt, és nem Constantin Cantacuzino, amint ezt eddig tartották. Kutatási munkájához két régi könyvet és egy 1707-ből datált térképet is szükséges volt tanulmányoznia, de ezek csak a bécsi, a lipcsei, valamint a párizsi könyvtárakban voltak meg. Minthogy ezeket megrendelni túl sokba került volna (kb. 300 euró), eldöntötte, hogy egy temesvári szimpózium után Bécsnek veszi az irányt: egy szál hátizsákkal és 90 euróval a zsebében.


Timotei Európa-körútja (forrás)

Egy alkalommal arra gondolt, mi lenne, ha körbeutazná a világot: azóta ez a gondolat befészkelte magát az agyába, és szerves részévé vált. Bármennyi időt is venne igénybe, amennyiben sikerre viszi tervét, Timotei lesz az első román világjáró, aki körbeutazza a Földet. Lelkesedését, optimizmusát és bátorságát tekintve pedig aligha jöhet közbe olyan tényező, amely őt ebbéli elhatározásától eltéríthetné. Timotei nem szeret a szerencsére alapozni, hiszen véleménye szerint ami a legfontosabb az utazások során, az a pozitív energia és lelkesedés.

„Fontos, hogy vidám légy, állj szóba az emberekkel bárhol, legyen az egy parkoló vagy akár töltőállomás. A lényeg, hogy sohase veszíts a kisugárzásodból, ne sápadjon el az arcod (pár órányi út menti várakozás során se), hisz esélyeid nagyot csökkennek: szánalomból vagy szerencse folytán csupán az autósok 15%-a vesz fel. Ne állj ki az út szélére zuhogó esőben, imádkozva és remélve, hogy a szerencse melléd áll… semmi értelme a szerencsében bíznod. Az autósok több mint 80%-a a pozitív kisugárzásod hatására áll meg neked.”

Timotei kezdetben még csekély tapasztalattal vágott neki az utazásoknak – főleg, ami az öreg kontinensen való stoppolást illeti, azonban minden egyes útja során tanult valami újat: „Lassan megtanulod, mit kell tenned, és mi az, amit el kell kerülnöd. Példának okáért nem szabad sohase túlságosan elengedd magad, mert a figyelem hiánya sokba kerülhet. Európában arra figyelj, hogy maradj mindig az autópályán, ne menj be a városokba. Jó, ha ismered a fontosabb autópálya-csatlakozásokat, amelyekről a sofőrtől vagy a jelzőtáblákról értesülhetsz. Így fel tudod mérni, mennyi a közös utad a sofőrrel és hol szállj ki. Az európai országok térképei elég drágák, így berögződésemmé vált, hogy térkép nélkül utazzak. Azért mindig megnézem a térképet, ha egy töltőállomáshoz érek, és megkérem a sofőrt, hogy addig és oda vigyen, ameddig és ahol az jó nekem (néha egyes sofőrök szívesen tesznek egy kis kitérőt, hogy a megfelelő helyen tudjanak hagyni téged). Lassanként megtanulsz ráérezni a helyes irány betartására, persze így is érhetnek kellemetlenségek. Velem már megesett, hogy elaludtam, és a sofőr letért az autópályáról egy országos főútra, majd amikor kiszálltam, azt sem tudtam, hol vagyok. Ugyanakkor tetszik nekem ez az előreláthatatlan és kiszámíthatatlan oldala az utazásnak, ezért is ódzkodok a pontosan kieszelt tervektől. Egyszer Franciaországban stoppoltam, és egy elsőre katasztrofálisnak tűnő figyelmetlenségből kifolyólag az Alpokban kötöttem ki. Szuper napom kerekedett belőle, és fantasztikus naplementében volt részem, amiről sikerült is szép fotókat készítenem… épp ezért vagány dolog a kiszámíthatatlanság” – idézi fel emlékeit a fiatal világjáró.

Timotei számára nem a cél számít, hanem az út maga, a találkozások és a megtapasztalt élmények. A hagyományos, turisztikai céllal történő utazásoktól eltérően az autóstoppos utazást sokkal jobbnak tartja jellemfejlődés szempontjából, mivelhogy kiszámíthatatlan és annyira változatos.


Világkörüli út autóstoppal (forrás)

Persze azért utánanéz dolgoknak: a vízumokkal, útvonalakkal kapcsolatos információknak online fórumokon, specializált oldalakon. Autóstopposoknak is vannak külön site-jaik, ahol hasznos tanácsokat, tippeket, ötleteket lehet beszerezni. Még külön a női stopposoknak is van ilyen oldala. Bármilyen nehezen hihető, hajókat is lehet stoppolni különböző kikötőkben: „Odamész, betérsz a kocsmába, szóba elegyedsz a tengerészekkel, vagy azokban a kikötőkben, ahol vám van, az iroda ablakába kiraksz egy cetlit, hogy el akarsz jutni Brazíliába. Azt kell tudnod csak, hogy melyik kikötőből hová mehetsz. Erre is vannak különböző site-ok. Kell tudnod azt is, hogy ha Dél-Amerikába akarsz eljutni Európából vízi úton, erre csak az év egy részében nyílik lehetőség. Például Vlagyivosztokból az Egyesült Államokba vagy Dél-Amerikába január-márciusban tudsz átkelni. Ha júniusban érsz oda, vagy várakoznod kell, vagy nekivágsz a szárazföldön Szingapúrba, és ha jó periódust fogsz ki, onnan majd elhajózhatsz. Ha van vízumod, rendben van a dolog. A hajón pedig elvállalsz minden munkát, amit adnak, hogy ne kelljen fizetned az útért. Ahogy értesültem, a hajón való munka nagyon nehéz, bűn és bűnhődés. És közel egy hónapig tart az átkelés. De ezt is meg akarom tapasztalni” – mondta Timotei.

Azt vallja, az utazások még inkább nyitottá és toleránssá tették, nem utasítja el az új gondolatokat, nem ítél meg valakit a szexuális orientációja, nemzetisége, vallása vagy bármilyen más kritérium alapján. „Bámulatos a stoppolás ajándéka, a nyitás. Ha nem zökkensz ki a megszokott kényelmedből, nagyon nehéz mentalitást változtatni a vallással vagy bármi mással kapcsolatban. Ily módon utazva megtanulsz nyitott elmével járni és elfogadni másokat. Meg kell tanuld megtalálni az egyensúlyt, hogy elfogadj mindenkit, ugyanakkor ésszerűen bemutasd a saját meggyőződéseidet és megőrizd értékeidet. Azt kérded, bölcsebbé tett-e az utazás… van egy török mondás, miszerint ki a bölcsebb, a vándor vagy aki rengeteg könyvet olvas? Az ideális az lenne, hogy mindkettőt műveld, ha muszáj lenne választani… inkább jobb, ha nem kell válassz.”

Itt követheted és/vagy támogathatod Timotei autóstoppos utazását a világ körül. Minden like számít – véli a világutazó, aki május végéig össze szeretne gyűjteni 10 ezer követőt.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Áber Szekely
  Közzétéve: 28.2.2013, 1:03 am

  Jobban tenné ha úgy nyilatkozna, hogy ő az első román aki ilyesmiről írogat…
  Ugyanis ilyet már sokan csináltak, de nem azért, hogy bekerüljenek a ginisszbúkba, hanem csak úgy virtusból… 3:)
  ámbár ha egy cseppet es székelyesen hangzana a neve, ugyanbízvást más vóna a gyerök fekvése hej… 😉
  Na de viccet félretéve: gyüjjék haza Don kanyarból gyalogláb s aztat írja ideki…
  na de nemúgy manapság, hanem akkó mikó lűttekezér’
  hányan hazagyüttek, hazasomfordáltak, szöktek, sompolyogtak, avagy csak vágyakoztak és ott haltak meg…
  emlékük legyen áldott

  • A hozzászólás szerzője: Péter
   Közzétéve: 3.3.2013, 9:40 am

   “hányan hazagyüttek, hazasomfordáltak, szöktek, sompolyogtak”
   Àmber, nagyon de nagyon kevesen!
   A 2. Magyar Hadsereg teljes létszáma kb. 200.000 fö volt, ebböl alig 20.000 ember tért haza, sokszor a lehetetlennel határos módon.

   Ès odaveszett a hadsereggel együtt az a vékonyka hadfelszerelés is (páncélosok, lövegek, jármüvek meg egyéb hadianyag) , ami az országban hagyott antikvitásokhoz képest modern volt,
   az orosz gözhenger ellen csak egy köpés a tengerben, de 1944-ben egy esetleges kiugráshoz hathatós háttér lehetett volna…
   A kiugrást a németek , tanulva a román “huncutságból” meghiúsítottak,
   ifj. Horthy-t túszul ejtettém, Szálasit juttatták hatalomra, az ország kivérzett.

 2. A hozzászólás szerzője: PTK
  Közzétéve: 13.3.2013, 2:13 pm

  Nem semmik a kommentárok. A moderátor helyében nem tenném fel az ilyen, a témával köszönőviszonyban sem levő hozzászólásokat.

 3. A hozzászólás szerzője: Csonka Gábor
  Közzétéve: 4.5.2013, 5:22 pm

  Sokan utaznak, de szerintem egy nemes tett ezt megosztani, másokat inspirálni a világ alternatív felfedezésére. Én is ezt csináltam 10 évig, idén jöttem haza Mo.-ra, s most vetítéseken osztom meg tapasztalataimat, illetve weboldalamon (vandorboy.com), FB. oldalamon, habár biztos jó a marketingje, mert 10ezer like-ról én még 10 év stoppolás után sem álmodhatok..egyenlőre. 🙂 vandorboy

Szólj hozzá!