Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.2.2013

Biciklistörvényt javasolnak a civilek


Fotó: B.D.T.

A kerékpárosok jogait és kötelezettségeit szabályozó törvénytervezet megalkotását szorgalmazza a Green Revolution Egyesület az Ecopolis, a a Mechanikus Narancs biciklisblog (Portocala Mecanică), a Freerider, a “Prima evadare” barátságos kerékpárverseny szervezői, a Nomád Multisport Klub, a SkirtBike, a DirtBike, a Cycling Romania, a “Napoca” Biciklisklub, a Romániai Biciklisek Föderációja, a Biciclop és a Komunitas Egyesület támogatásával.

A törvény szabályozná a biciklisek által járható útvonalak típusait, valamint a forgalomban résztvevő többi szereplővel való viszonyukat is. A cél, hogy a bicikliseket ne csak megtűrjék a forgalomban, hanem teljes joggal vehessenek részt a városi közúti közlekedésben.

Ha megszületik a biciklistörvény, azzal a hatóságok bebizonyítják, előttük az állampolgárok egyenlőek, akár 100 eurós biciklivel, akár 20 ezer eurós autóval járnak; nem mellékesen a biciklis közlekedés bátorítása könnyít a forgalom zsúfoltságán, jobb minőségű lesz a levegő, kevesebb a szennyezés és boldogabb a lakosság – fejtette ki Raluca Fiser, a Green Revolution elnöke.

A törvénytervezet megalkotásához az első lépés egy közvita lehetne a bukaresti bicikliutak megépítésére vonatkozó kerettanulmányról. Ez a dokumentum az Angliában, Franciaországban, Írországban, Németországban, Kanadában, Belgiumban érvényben lévő szabályozások és megoldások egyfajta szintézise.

>> A tanulmány itt letölthető >>

Az egyesület erről a dokumentumról hivatalos véleményezést kért a belügy-, regionális fejlesztési és közlekedési minisztériumoktól, a polgármesteri hivataloktól, helyi hatóságoktól és civil szervezetektől. Minél szélesebb körben mediatizálni szeretnék a kerettanulmányt, illetve a végső cél a biciklistörvény megszületése.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Ercsey-Ravasz Ferenc
    Közzétéve: 22.2.2013, 12:51 pm

    Egyetértek, ha a törvény a biciklisek kötelességeire is kitér. Például olyan egyszerű dolgokra, mint az, hogy a gyalogosátjárón tessék leszállni s a bringát tolni, vagy hogy ittasan biciklizni legyen tilos, mert a részeg bringás ugyanúgy ön- és közveszélyes, mint az ittas gépkocsivezető.

Szólj hozzá!