Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.2.2013

Lelőtték az utolsó svájci medvét, mert az emberek féltek tőle

Két napja lelőtték az utolsó svájci medvét, amelynek létezéséről a hatóságok tudtak. Az “M13” kódnevű medvét azért kellett megölni, mert a lakosság félt tőle.

A medve Graubuenden hegyvidékén, Svájc keleti részén, az olasz határ közelében lakott. Körülbelül kétéves volt, és gyakran a lakott területeken keresett élelmet magának, sőt egyes adatok szerint “követte” a helyi embereket. Novemberben széttört egy üvegajtót, bement egy hétvégi házba és ott burgonyát falt fel. Emiatt tavaly ősszel a svájci hatóságok problematikus viselkedésűnek nyilvánították, és elrendelték megfigyelését mint a kivégzése előtti szükséges intézkedést.

Mielőtt kedden lelőtték volna, a svájci vadászok korábban megpróbálták elkergetni a medvét az emberi közelségből, petárdákat robbantottak és gumilövedékeket lőttek ki, hogy félelmet keltsenek benne az emberi közelségtől. Mielőtt kilövési engedélyt adtak volna, konzultáltak az olasz hatóságokkal is.

A természetvédelmi szervezetek, köztük a WWF, bírálták a svájci hatóságok döntését. Szerintük a medve tavasszal visszavonult volna a hegyekbe, és valószínűleg Olaszország területére vándorolt volna vissza, hogy párt keressen magának. “M13” ugyanis két testvérével együtt – akiket Olaszországban gépkocsi gázolt el – egy olasz medve-visszahonosítási kísérletnek volt az alanya, a Bajorországban 2006-ban lelőtt JJ1 kódjelű, Brúnó becenevű medvéhez hasonlóan. Trentino Alto Adige tartományban, a határ olasz oldalán jelenleg mintegy 30 medve él, Brúnó is onnan vándorolt bajor területre, testvérét, JJ3-at szintén a svájciak lőtték ki még 2008-ban.

Forrás: AFP via totb.ro, hvg.hu

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!