Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.2.2013

Üres városi terek újragondolása: te mit álmodnál bele a koporsógyárba?


Az urbanitás újragondolása: te például mit álmodnál bele a koporsógyárba? Fotó forrása és részletek itt

A Wonderland nevű európai építészplatform csapatok jelentkezését várja Európa minden tájáról (építészek, várostervezők, városszociológusok és szakemberek más kapcsolódó területekről) az „urbanitás újragondolása” ötletpályázatra a “Project Space” sorozat keretében.

Mi a Project Space? Egy “városi laboratórium”, műhely, amelynek résztvevőit nemzetközi ötletpályázat révén választják ki. A 2010 óta rendszeresen megrendezett Project Space eddigi helyszínei: Bécs (Ausztria), Budapest (Magyarország), Velence (Olaszország), Kaiserslautern (Németország), Kolozsvár (Románia), Párizs (Franciaország), Mannheim (Németország) és Amszterdam (Hollandia). Fiatal csapatok jelentkezését várják szerte Európából, nyújtsák be ötleteiket, hogyan lehetne javítani a városi tereken.

Közülük zsűri választja ki azokat a csapatokat, akik részt vehetnek egy városfejlesztési folyamatban ezúttal Bécsben és Budapesten. A Project Space legfőbb sajátossága, hogy a polgárokat, valamint a helyi közigazgatás tagjait is felkérik, hogy vegyenek részt a város fejlesztésében. A bécsi workshop célja egy meglévő épületegyüttes, az atzgersdorfi koporsógyár újrahasznosítására és átépítésére vonatkozó javaslatok kidolgozása (lakóépületek, kulturális központ és iskolák létrehozása a fiatal lakosság számára), míg a budapesti workshop a városi üres terek felhasználására keres megoldásokat, különböző típusú terekre alkalmazható ötleteket. Daniela Patti projektfelelőst többek közt az elbírálás szempontjairól kérdeztük.

A pályázatokat 2013. március 15-éig lehet leadni. A zsűri, amely a Wonderland szakértőiből és a helyi partnerekből tevődik össze, március végéig választja ki a résztvevő csapatokat. A résztvevők javaslatait e-mailben várják a projectspace@wonderland.cx címen. További információk a www.wonderland.cx weboldalon.

Mennyire fontos szempont az elbírálásnál a fenntarthatóság és a praktikum?

Daniela Patti: – Mind Bécs, mind Budapest elsősorban szociális szempontból tekint a fenntarthatóságra, így a zsűri is azt veszi figyelembe, mennyire innovatívak az ebbe az irányba mutató elképzelések. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a Project Space nem a terv konkrét megvalósítása értelmében vett gyakorlati felhasználhatóságra fókuszál, hanem inkább arra a lehetőségre, hogy az illető terv képes legyen beindítani egy folyamatot.

Melyek a fiatal európai építészek víziói a jövő európai városairól? Milyen trendeket követnek, milyen fontosabb innovációik vannak?

Az európai építészek ma – többek közt a válság miatt is – új, innovatív gyakorlati megoldásokat keresnek a térbe való beavatkozásra, és gyakran bevonják a helyi közösségeket az építkezésekbe. Ez eléggé megváltoztatja az építész szerepét, egy precíz terv helyett most egy folyamattal van dolguk, amelyben ők maguk egy komplex mechanizmusnak a részei. Az ezzel a módszerrel dolgozó fiatal, újonc építészek nem sztárok, ám nevüket a saját közösségükben nagyon jól ismerik az emberek. (Lásd pl. a Manual for Emerging Architects kiadványt.)

11 éve működő szakmai hálózatról van szó. Hányan vagytok, mik a közös célok, milyen eredményei voltak eddig az együttgondolkodásnak? Esetleg vannak-e olyan (kulturális, földrajzi, akármilyen jellegű) törésvonalak, amelyek megosztják a társaságot?

A Wonderlandnek közel 100 tagja van szinte az összes európai (nemcsak EU-s) országból. Próbáljuk a különböző országok fiatal szakmabeliejei között a tudatosságot és az ötletcserét elősegíteni, egyrészt akkor, amikor hasonló irányvonalakat azonosítunk be – mint az előbb említett szociális tudatosság –, illetveakkor is, ha erőteljes különbözőségekkel találkozunk, amelyek azokból a helyi kontextusokból erednek, ahol az építészek dolgoznak és élnek.

A fiatal európai építészek gyakran elhagyják szülőhazájukat vagy –városukat, hogy tanuljanak, dolgozzanak. Ez a komplex migrációs mintázat teszi lehetővé az ötletek promoválását és cseréjét; a városaink fejlesztésén való közös munkát és munkavállalási lehetőségeink kitágítását. Sokféle tevékenységi formátumunk van erre, gyorsrandiktól filmfesztiválokon át előadásokig, publikációkig és a Project Space-ig.

Ez utóbbi hatalmas tapasztalatot jelent az összes résztvevő számára. Helyi partnerekkel közösen egy európai városban ötletversenyt szervezünk, a kiválasztott csapat meghívást kap az illető városba egy hétre, fel kell fedeznie, megértenie ezeket az új tereket, és javaslatokat kell megfogalmaznia velük kapcsolatban a helyi résztvevőkkel közösen. Olyan workshopokat tartottunk, ahol akár tíz náció tagjai dolgoztak együtt, mindannyan nagyon sokat tanultunk, és reméljük, a következő Project Spaces-hez az olvasóitok közül is csatlakoznak!

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!