Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.2.2013

ENSZ: a jóléti államok lakói egyenek feleannyi húst!

Egy ENSZ-tanulmány a lóhúsbotrány kapcsán rámutat arra, milyen sötét oldalai vannak az olcsó hússal való kereskedelemnek, és hogyan teszi tönkre az állattenyésztés a természeti erőforrásokat. A javaslat az, hogy a gazdag országokban lakók csökkentsék a jelenleginek a felére húsfogyasztásukat: váljanak “demitariánusokká”.

A kifejezést Mark Sutton professzor, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) tanulmányát kiadó kutatócsoport irányítója találta ki. A jelenleg hatalmas és egyre növekvő húsfogyasztást muszáj visszaszorítani; évtizedekkel ezelőtt az emberek sokkal kevesebb húst ettek, és az sokkal minőségibb volt, ám a magas kereslet miatt átalakult a húsipar. A mezőgazdaság is gyökeres változást szenvedett emiatt, hiszen a takarmánygyártásra egyre nagyobb hangsúly kerül, ez pedig a gyomirtók, rovarirtók, növényvédőszerek stb. iránti keresletet is növelte. Ennek folyományaként pedig nőtt az emberi egészségre káros hatású víz- és levegőszennyezés, halott zónák alakultak ki az óceánokban, veszélybe kerültek a méhek, a kétéltűek és sok más, az ökoszisztéma egyensúlya szempontjából fontos faj. Ráadásul a sok és olcsó hústermék előállításának ez a procedúrája nagyon rossz minőséget eredményezett.

Az egyik lehetséges megoldás a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának növelése, és az állati fehérjék fogyasztásának csökkentése. Sutton szerint húsfélét ritkábban kellene együnk, inkább csak különleges alkalmakkor, és keveset. “Gondoljanak egy kulturális váltásra, amely arra ösztökéli Önöket, hogy azt mondják: szeretem az ízét, de nincs rá szükségem ilyen gyakran.” Az ezzel párhuzamosan növekvő zöldségfogyasztás pedig ugyanakkor pozitív hatással lesz az emberek egészségére is.


Fotók: B.D.T.

Sutton szerint az európaiak inkább fogékonyak egy hasonló étrend alkalmazására, mint az amerikaiak. Az étrendváltás csak a gazdag országok lakóinak javallott; az UNEP tanulmánya a szegény országok lakói számára az ellenkezőjét, az állati fehérjék fogyasztásának növelését tanácsolja, amelyek egymilliárd ember étrendjébe roppant ritkán kerülnek be.

Az UNEP tanulmánya rangsorolta a húsfajtákat a környezetre gyakorolt negatív hatásukat tekintve. Eszerint a legkisebb kárt a környezetben a csirke- és disznótenyésztés teszi.

A mezőgazdaság nitrát- és foszforfelhasználásának 8%-áért a húsipar felelős; a jövő kihívása az, hogyan lehet több élelmiszert kevesebb energiafelhasználással és környezetszennyezéssel előállítani.

Ha nem történik intézkedés, tovább nő a szennyezés és a fejenkénti energia- és húsfogyasztás, ez pedig súlyosbítani fogja a tápértékcsökkenést, a szennyezettségi fokot, a föld termőérték-veszteségét, és tovább rontja a víz-, levegő- és talajminőséget, hatást gyakorolva a klímára és a biodiverzitásra.

A jelentés egy sor megoldást is javasol, amellyel a mezőgazdaság környezetbarátabbá tehető, olyan egyszerű lépésektől kezdve, mint a műtrágya biztonságosabb tárolása és takarékosabb felhasználása, egészen a természetes trágyának vagy a szennyvízkezelés modern, pénztakarékos módszereinek alkalmazásáig.

Forrás: The Guardian via totb.ro

Címkék: , , , , , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Melike
  Közzétéve: 19.2.2013, 6:11 pm

  Vega Csipke.

 2. A hozzászólás szerzője: B.D.T.
  Közzétéve: 19.2.2013, 6:15 pm

  A globalizált kajákat, pl macskakonzervet vagy rántott sajtot már nem is eszi.

 3. A hozzászólás szerzője: Paleo
  Közzétéve: 19.2.2013, 9:02 pm

  Mi volna, ha nem szabnák meg, hogy mit együnk? Egyes elméletek szerint – lásd a paleolit elméletet vagy a Harcombe-teóriákat a hús igenis egészséges, egészségesebb mint a gyümölcs. Az eszkimók étrendje szinte teljesen húsból áll, és nem küszködnek civilizációs betegségekkel. Hús- és növényevők voltunk, nem pedig kenyér- és cukorzabálók. Persze van ilyen, van olyan elmélet, és teljesen egyik sincs bizonyítva, de hadd döntsem el én, hogy vega legyek vagy húsevő és ne erőltesse rám a rendszer a nem bizonyított táplálkozástani elméleteit.

 4. A hozzászólás szerzője: tim
  Közzétéve: 20.2.2013, 9:48 am

  @Paleo: Vigyazzka, mert az ENSZ azt is meg fogja szabni, hogy csak az fuzhet hozza kommenteket bulvar/eletmod cikkekhez akinek van valamilyen szovegertelmezesi tanusitvanya, pl. erettsegi. Sot, van egy olyan kezdemenyezes is az EP-ben, hogy tilos legyen ezutan csak a cimet elolvasva kommentelni. Ugy latom omlik ossze a vilagod

 5. A hozzászólás szerzője: targonca
  Közzétéve: 21.2.2013, 9:12 am

  Mindt minden szervezet a tévedésnek is ki van téve az ENSZ, ha belegondolunk akkor az afrikai élelmezési program egy ilyen sikertörténet amelynek a valos következménye pont a mai állapot. Akkor azt mondták, hogy USA és Europa annyit tud termelni, hogy megoldja az éhezés kérdését a világon, durva de ennek az eredménye a tulnépesedés volt. Ezt azota lejátszodták Ázsiában is és most játszák itt nállunk is, laásd az unio élelmiszer segély program. Mind többet és többet kel termelni , nagyobb és nagyobb lakosságnak. Ezt nevezik Pechnek, a vita nem az vegetáriánus vagy paleo étkezési szokás, hanem a génkezelt növények és ipari állattartás következménye a környezetre. Egy ipari termelésre épitett melegház kb 300 szor nagyob károsanyag kibocsájtással jár mindt a jármüvekből jövő szennyezés, egy ipari állatfarmnak a szennyezese peddig eléri az 1000 szer nagyobb értéket. Erre csak pup a légiforgalom növekedése, és az értelmetlen közuton való teherszálitás. stb….

Szólj hozzá!