Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 13.2.2013

Pápák és legendák: jön a magyar világvége?

A Malakiásnak tulajdonított jóslat első írásos emléke 1595-ből. Forrás: Wikimedia Commons

A katolikus világot megrendítette XVI. Benedek pápa hétfői lemondása, ugyanis a legnagyobb egyházi méltóság önkéntes távozására hosszú évszázadok óta nem volt példa. A következő pápa személyére már fogadni is lehet, de ezen kívül is nagyban folynak a találgatások, a jelölt mellett arról is, hogy teljesül-e a hírhedt jóslat, miszerint az utolsó pápa következik. Összegyűjtöttük, milyen legendák övezik még a pápaság intézményét.

A Malakiás-jóslat

Minden pápaválasztás előtt előkerül Szent Malakiás listája, aki II. Celesztin pápától kezdve (1143) listázta a szerinte összes, soron következő pápát, mindegyiket egy rövid jellemzéssel illetve. Így a jövendölés-mániásoknak Nostradamus mellé akadt még egy jós, akinek a kijelentéseit – nyilván utólag – értelmezni lehet, és a megfelelő helyzetre alkalmazni. A lista most attól kelt(het) pánikot, hogy a lemondott XVI. Benedek „olajág” megjelöléssel az utolsó előtti, az utolsó pedig „a római Péter” lesz, „aki számos megpróbáltatás közepette vezeti a juhait, amikor vége, a hét domb városa elpusztul és a félelmetes bíró ítéletet mond népe fölött. Vége.”

Malakiás listáján különben egyetlen konkrét név sem szerepel a Péteren kívül, az elmélet szerint valószínűleg a világnak (vagy a pápaságnak) Péterrel kell kezdődnie és bezárulnia. A katolikus hagyomány szerint Péter apostol számít az első pápának, őt tette meg ugyanis Jézus saját földi helytartójának. Emiatt eddig egy pápa sem vette fel a Péter nevet. Kérdéses ugyan, hogy egyáltalán felvenné-e bárki is, de az esélyesek között kettő olyan is van, aki a Péter keresztnevet viseli, és az egyik éppen Erdő Péter magyar bíboros.

A megfogalmazások amúgy annyira általánosak és homályosak, hogy elég könnyű értelmet társítani hozzájuk. Például a VI. Piuszhoz társított jellemzés „apostoli zarándok”, és ezt annak a fényében értelmezték, hogy a pápa életének utolsó két évét száműzetésben élte. A VII. Piuszra illő jelző még jobb: „vallásos férfinak” nevezi Malakiás a 255. pápát, amit nehezen tudnánk szenzációs revelációnak nevezni. Van azért érdekesebb is: II. János Pált „a nap szülöttének” írja le, és a jövendölést ahhoz a tényhez társítják, hogy Karol Wojtyła napfogyatkozáskor született és napfogyatkozáskor temették el.

Hogy a vég közeledtétől való félelem még teljesebb legyen, XVI. Benedek lemondása után néhány órával villám csapott a Szent Péter-bazilikába, a videó és a fotó pedig azóta is járja az internetet.

Johanna nőpápa

Biztosan sok könyvespolcon ott sorakozik Emmanuil Roidisz görög szerző azonos című regénye, amelyben azt a népszerű legendát dolgozza fel, miszerint 885-ben VIII. János néven valójában egy nőt választottak pápává. A történet szerint egy hittérítő lánya, Johanna férfinak adja ki magát, beáll egy kolostorba, majd egyre fennebb jut a ranglétrán, míg pápává nem választják. A turpisságra morbid módon éppen egy körmeneten derül fény, amikor a „szentatya” a tömeg szeme láttára megszüli a szolgájától fogant gyerekét. Johanna nem kerülheti el sorsát, a hívő nép agyonveri.

Johanna megszüli gyermekét: 15. századi kódexillusztráció. Forrás: Wikimedia Commons

Az Urbanlegends.hu a témával foglalkozó cikke megemlíti, hogy a források szerint ezek a mendemondák a 10. században keletkeztek. Bár korabeli írásos emlék nincs, az első utalást egy 13. századi francia szerzetes vetette papírra.

A legendához az a másik, a maga során szintén szóbeszédnek bizonyult történet is kapcsolódik, miszerint a Johanna-eset után a pápaválasztáshoz hozzátartozott a férfiasság bizonyítása is. Ezt a mozzanatot a sikeres Borgiák című sorozat is megjeleníti.

Egy 1644-es illusztráció a pápa “ellenőrzéséről”. Forrás: reformation.org

Az állítólagos szék, amelyet a Vatikánban őriznek, de rendeltetése ismeretlen. Feltételezések szerint császári tulajdonban lehetett és szülőszékként funkcionálhatott, de nincs rá közvetlen bizonyíték.

Laikus is lehet pápa

Több cikk vagy blogbejegyzés is felemlegeti most is, és II. János Pál halálakor is megtette, hogy a pápának egyáltalán nem kötelező a bíborosok közül kikerülnie, sőt, még csak a klérus tagjának sem kell lennie. Legendának tűnik, de a katolikus kánonjog megerősíti: elvileg bármely megkeresztelt, nőtlen férfi pápa lehet, a legmagasabb egyházi tisztség betöltéséhez csupán megválasztása után azonnal pappá, püspökké, majd bíborossá kell szentelni. A szokásjog azonban felülírja a kánont, így az 1300-as évek óta nem volt arra példa, hogy ne a bíborosok közül válasszanak pápát: a kivétel a VI. Orbán néven ismert Bartolomeo Prignano volt.

Az „ötletre” különben már az álláshirdetők is „ráharaptak”’: a jobsite.co.uk brit álláskereső oldalon megjelent egy kiírás, amelyben pápát keresnek azonnali kezdéssel, golyóálló pápamobil és szállás biztosítva. A feltételek között kötelező módon szerepel a tökéletes latintudás, és előnyt jelent, ha a kandidátusnak volt már dolga csapaton belüli szakadásokkal.

Sátánista jelek

Míg az egyház néha jócskán túlzásokba esik a sátánizmus elleni küzdelemben (lásd XVI. Benedek sokat idézett esszéjét, amelyben vallásellenesnek nevezi a rockzenét, a fesztiválokat meg rombolónak), az idők során többször is magát a katolikus egyházat és a pápát kapcsolták össze a sátánizmussal. Erre nagyszerű bizonyítékként hozzák fel erre II. János Pál egy jeruzsálemi látogatásán készült fotóját, ahol az egyházfő egy fordított kereszttel díszített trónon ül. Pedig erre a magyarázat egyszerű: a fordított kereszt Szent Péter jelképe, akit a hagyomány szerint saját kérésére feszítettek így keresztre, mivel nem érezte magát méltónak arra, hogy pont úgy haljon meg, mint Jézus.

Egy bonyolultabb számítás szerint a pápai süvegen található idézet, Vicarius Filii Dei (Isten Fiának helytartója) szövegben a római számok összege 666-ot ad ki (hagyományosan a V-t és az U-t ugyanazzal a betűvel jelölik, és ennek az értéke 5). A baj csak annyi, hogy egyrészt nem csak egy pápai süveg létezik, ezeken nincs felirat, és a pápa címe sem Vicarius Filii Dei, hanem Vicarius Christi (Krisztus helytartója), amelyből már mindjárt nem jön ki a mágikus Antikrisztus-szám.

Halálos összefüggések

Egy 1980-as években gyűjtött történetet dolgoz fel a Snopes.com legendavadász oldal, amely szerint a Titanic hajószáma 390904 volt, és ha ezt tükörben nézzük, a “no pope” feliratot adja ki. A mese azt mondja, az építőmunkások már építés közben észrevették, és rosszat sejtettek, de be kellett fejezni. A pápa persze átokkal válaszolt erre a blaszfémiára, ami be is teljesült az óceánjárón. A történet azonban teljes egészében kitaláció: egyszerűen cáfolható már csak azzal is, hogy a hajó száma nem 390904 volt, hanem 131428.

Forrás: Snopes.com

Egy másik legenda szerint minden alkalommal, amikor Wales nyeri a rögbi EB-t, a pápa meghal. A walesiek ennek 2008-ban néztek először utána, és kiderítették, hogy 1883 óta a nyolc elhunyt pápa közül “csupán” öt halt meg olyan évben, amikor Wales vitte el a kupát. Ehhez még egy kissé morbid kiegészítés is jön, ami amúgy szintén közszájon forog: 1978-ban a walesiek annyira jól játszottak, hogy két pápa is elhunyt (VI. Pál és I. János Pál).

Végül pedig egy, inkább vicc szintjén emlegetett, az előbbi fényében rögtön hibás megfigyelés is kering az interneten: 1981-ben Károly herceg megnősült, a Liverpool megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját és a pápa meghalt, 2005-ben pedig ez megismétlődött. A hiba megint csak annyi, hogy 1981-ben nem halt meg pápa, hiába társul a sztorihoz az a poénnak szánt megjegyzés, hogy amennyiben Károly újra megnősül, gratuláljunk a Liverpoolnak, és figyelmeztessük a pápát.

Címkék: , , , , , ,