Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 12.2.2013

Melyik multikra vannak legjobban kiakadva a környezetvédők?

Illusztráció: arewepayingattention.tumblr.com

Környezettudatos multinak lenni eléggé kockázatos, akár vállalhatatlan küldetés, ha azt vesszük, hogy egy globális hálózattal rendelkező gyártónak több száz, akár több ezer szállítója, alvállalkozója van, akik a maguk során akár szembe is mehetnek a legfelső vezetés környezetpolitikájával. Az ilyenek körül szoktak botrányok kirobbanni, és legtöbbször a Greenpeace az, aki ezeket kirobbantja. Megnéztük, melyek azok a multik, amelyekre a legtöbbször vagy legjobban kiakadtak.

Érdekes különben a Climate Counts, amerikai, fenntartható fejlődést és tudatos vásárlást szorgalmazó nonprofit szervezet éves felmérése, amelyben a listát az Unilever vezeti, és olyanok kerültek még környezettudatosságban vezető helyre – nagyon közeli vagy azonos pontszámokkal – mint a Nike, a Levi Strauss & Co., a L’Oreal, az IBM, a Hewlett-Packard, a Coca-Cola, a Danone, a Siemens vagy a Sony. Hátul kullog viszont a nagy nevek közül az Amazon, a Burger King és a LinkedIn. A felmérés azt pontozza, hogy egy-egy világszinten ismert cég mit tesz a klímaváltozás megállításáért, azon információk alapján, amelyeket a cégek nyilvánosságra hoznak. Így a sereghajtók is azok közül kerülnek ki, amelyekről nem rendelkeznek ilyen információkkal.

>>Egy 2009-es környezettudatossági toplista

KFC

Mint a legtöbb élelmiszergyártónak, a KFC-nek is hatalmas mennyiségű szójára és pálmaolajra van szüksége termékei előállításához. Ezek megtermelése az esőerdők irtásának legfőbb oka: egyre nagyobb területre van szükség. A KFC-re viszont a Greenpeace elsősorban nem csak azért szállt rá, mert „semmilyen elkötelezettséget nem vállaltak azért, hogy a szója, pálmaolaj és a papír ne olyan területekről származzanak, amelyeknek köze van az esőerdők irtásához”, hanem mert egy kutatásuk bebizonyította, a csomagolásaik egyenesen az esőerdőkből származó fákból készülnek. Ilyen rostokat találtak Kínában, Nagy-Britanniában és Indonéziában is.

Shell

A Greenpeace és a Shell hosszú évek óta esküdt ellenségek, a környezetvédők a 2008-as nigériai olajszennyezésért teszik őket felelőssé, a készülő projektjeik közül pedig az Északi-tengeri fúrásra vannak kiakadva. Előbbit az olajóriás el is ismerte, emellett bíróságra került miatta; utóbbit egyelőre elhalasztották, de a Greenpeace nem adja fel.

Tavaly júliusban kemény és összetett hoaxkampánnyal mentek neki a Shellnek, amelyben ál-plakátokat és egy ál-Twitter-fiókot is létrehoztak a nevében. A szervezet nemzetközi honlapján január elején ismét közzétettek egy bejegyzést, amelyben nyolc pontban foglalják össze, miért is nem megbízható szerintük az olajóriás fúrásterve.

A Greenpeace svájci szervezete minden évben kiosztja a Public Eye Award „díjat”, amely a nagyközönség által leginkább környezetszennyezőnek ítélt nagyvállalat kapja meg. A Shellnek idén sikerült ezt is bezsebelnie.

Monsanto

A génmódosítás jelképévé avanzsált biotechnológiai óriást kis túlzással hetente emlegeti valamelyik szervezet, különféle aggályokkal kapcsolatban. A leggyakoribb kifogás persze maga a génmódosítás (Európában két GMO-kukoricafaj engedélyezett, és mindkettőt ők állították elő), tavaly szeptemberben pedig felbukkant az a gyanú, miszerint ez a kukorica rákot okozott kísérleti egereknél. A cég által gyártott egyéb termékekkel kapcsolatban is rengeteg aggály fogalmazódik meg: gyomirtóik veszélyes vegyszereket tartalmaznak. Különböző szervezetek eddig öt teljes dokumentumfilmet szántak a Monsanto termékeinek.

Apple

2011-ben a Greenpeace az Apple-t nevezte ki a legszennyezőbb technológiai vállalatnak, annak ellenére, hogy az Amazonra és a Microsoftra is hasonló okokból szoktak rászállni. A hatalmas szerverparkok többségében szénerőművekkel működnek, ezt kifogásolja a környezetvédő szervezet, a cloud computing (felhő alapú számítástechnika) bevezetése óta pedig még inkább terjeszkedniük kell, ami még több szennyezést jelent. A Greenpeace honlapján jelenleg is fut egy üzenetküldő alkalmazás, amely elvileg “tisztítási felszólításokkal” bombázza az Apple, a Microsoft és az Amazon postafiókjait.

H&M

Nagy-Britannia legnépszerűbb ruhaüzlet-lánca némiképp kilóg a sorból, ugyanis nem feltétlen környezetvédelmi szempontból buktak ki rájuk, hanem mert múlt decemberben kiderült: egyik beszállítójuk Üzbegisztán olyan részéről látja el őket gyapottal, ahol ezt gyermekmunkával aratják le. A H&M válaszképpen azt nyilatkozta, nem volt erről tudomása, és ez nem csak rájuk érvényes: több divatáruházlánc nem garantálhatja, hogy nincs közük gyerekmunkához, mivel az üzbég gyapotot több országon keresztül szállítják, és nagyon nehéz visszakövetni a pontos származási helyét. A H&M mindenesetre megígérte, hogy lépni fog.

Zara, Armani, Calvin Klein

A Greenpeace Toxic Thread nevű programjának első részeként megnevezte azokat a legnagyobb divatáru-készítőket, akik veszélyes vegyi anyagokat használnak a ruhák elkészítésében. A kutatás fő tanulsága, hogy mindegyik vizsgált divatmárkának van több olyan ruhája is, melyek nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-vegyületeket) tartalmaznak, melyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. A legmagasabb koncentrációban a Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones és a Marks&Spencer ruháiban voltak jelen NPE-k – írta a Greenpeace Magyarország még novemberben.

A program pozitív folytatása, a Detox különben az utóbbi idő egyik legsikeresebb Greenpeace-kampánya: néhány hét alatt az összes nagyobb gyártó elkötelezte magát, hogy 2020-ig lemond ezeknek az anyagoknak a használatáról. Közöttük van éppen a Zara, a Mango, az Esprit a Levi’s, a Benetton, a Marks&Spencer és a Victoria’s Secret is.

Jack Wolfskin, The North Face

A Greenpeace németországi szervezetének tavaly közzétett jelentése szerint a népszerű szabadidőruhákban veszélyes perfluórozott anyagok (PFC-k) és más veszélyes vegyi anyagok találhatóak. Ezek bomlási terméke károsíthatja a hormonműködést, összefüggésbe hozható az elhízással, csökkent termékenységgel, immun-rendellenességekkel, valamint pajzsmirigybetegségekkel.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!