Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.2.2013

Veszélyben a brit sünpopuláció


Fotók: PTES

A Brit Sünvédelmi Társaság és az Emberek Trösztje a Veszélyeztetett Fajokért (PTES) nagy-britanniai szintű sünfelmérést kezdeményezett a szigetországban, amelyben bárki részt vehet, elég annyi, hogyha bejelenti, látott egy példányt az emlősfajból.

A PTES egy évtizede végez sünszámlálásokat, és megállapította, minden évben 3-5%-kal kevesebb példányt figyelhető meg a városokban és vidéken egyaránt. 2001 óta a populáció több mint egyharmaddal csökkent, emiatt tavaly elkezdték a hibernációs élőhelyek vizsgálatát, amelyet rendszeresíteni szeretnének.

Tavaly több mint kétezer önkéntes járult hozzá az információgyűjtéshez, 45 ezer megfigyelési adatot jegyeztek fel sünökről. Idén is rengeteg adatra van szükség, hogy fel lehessen mérni a sünpopulációt veszélyeztető tényezőket – nyilatkozta a PTES vezetője, Jill Nelson.

A tudományos felmérésben segédkező britek többek között olyan új megfigyelésekkel gazdagították a tudományos eredményeket, mint például a sün anya korábban ismeretlen szokásának dokumentálása, miszerint a szájában hordozva költözteti kölykét.

A briteknek azt tanácsolják, kertjüket kis, hibernációra alkalmas fészekházikó kialakításával tehetik sünbarátabbá, illetve macskaeledellel, szárított gyümölccsel és magvakkal etethetik a sünöket.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!