Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.2.2013

Ellenzi a medve vadászatát a romániaiak nagy többsége


© M.Gunther WWF Canon

A romániai lakosokat egyre jobban érdekli a környezetvédelmi szervezetek tevékenysége és a környezeti problémák, derült ki a WWF és az Ipsos Research közös felméréséből. A megkérdezettek több mint 50%-a ismer legkevesebb egy ilyen szervezetet, amely Romániában aktivál. 40%-uk részt vett a WWF Föld Órája című rendezvényén, és 60% hallott róla, ami arra utal, hogy egyre inkább mobilizálhatók az emberek a környezetvédelmi jellegű témák kapcsán, és nő a civil tenniakarás is – fejtette ki Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója.

A WWF 2009 óta minden évben elkészíti ezt a felmérést. A megkérdezettek többsége továbbra is a szemetelést és az erdőirtást nevezte meg a legfontosabb gondnak.

A barnamedve elleni lejáratókampány és a vadászlobbi erőfeszítései ellenére a lakosság többsége, 78%-a országos természeti kincsnek tartja a medve jelenlétét, és ellenzi vadászatát. A válaszolók csupán 6%-a nyilatkozott úgy, hogy szerintük a medve fenyegetést jelent.

>> A WWF romániai-ukrajnai “medvefolyosó” projektjének részletei >>

61% nyilatkozta azt, hogy zavarja környezete szennyezettsége: tízből hatan elítélik a levegő, talaj, erdők és a víz szennyezését. A vízszennyezésért 86% az ipari tevékenységet tartja felelősnek. 26%úgy véli, az árvizeknek az erdőirtás a fő oka.

A WWF idén is meghirdeti a Föld Órája Főváros versenyt az ambíciós környzetpolitikai célokat felvállaló városok között. A Föld Órája – amikor a bekapcsolódó városokban leoltják a közvilágítást, és a lakosokat is arra ösztönzik, ne használjanak elektromos áramot fogyasztó berendezéseket egy órán keresztül – idén március 23-án lesz 20.30-tól.

Forrás: romania.panda.org

Címkék: , , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Vitorlás
    Közzétéve: 3.2.2013, 9:39 pm

    Fogadjunk: a felmérésben egyetlen háromszékit és Hargita megyeit sem kérdeztek meg. Nem túlzok, ha azt mondom, naponta támadnak a medvék. Tavaly pl. Szárazajta környékén egy éjszaka száz juhot mocskolt meg a medve, idén tavasztól őszig pedig nem telt el olyan hét, hogy az újság ne számolt volna be a vadállatok kártevéseiről. A medvék folyamatosan szaporodnak, úgy nem túlzok, ha azt mondom, kétharmaduk ki kellene lőni, hogy némileg élni lehessen! Sajnos, a jelenlegi törvények úgy vannak kitalálva, hogy a gazda még véletlenül se védekezhessen. Aki nem hiszi, járjon utána!

  2. A hozzászólás szerzője: Scoutboy
    Közzétéve: 5.2.2013, 10:23 am

    Ezzel én is egyetértek! Választott életformámhoz, nevemhez híven, és nemcsak, szeretem az állatokat és a természetet. A természet próbálja megtartani az egyensúlyát. Sajnos a Román állam és az Európai Unió nagyon kibillentette a medveállomány egyensúlyát vidékünkön. Az EU-ban Franciaország is részt vesz, ugyanis ők két medvét tartanak számon egész ország területén, így a francia turista nyugodtan veheti sétabotját és gondtalanul kószálhat erdeikben, holott a romániai túlszaporított medveállomány az eledelét az állattartó gazdák istálójában próbálják megkeresni.

Szólj hozzá!