Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.5.2010

Cián az EP-képviselők asztalán. Betiltás vagy kitermelés?

Fotó: www.erke.ro

Holnap, 2010. május 5-én az Európai Parlamenti képviselők, négy csoport (PPE, S&D, ALDE, GUE/NGL) közös határozatáról szavaznak,amely azt kéri, hogy az EU-ban betiltsák a ciános technológia használatát. A tét hatalmas. Bár a határozat nem kötelező rendelet, és nincs törvényereje, az EU-jelzés megingathatja jónéhány bányakitermelés helyzetét, közöttük a verespataki aranybányáét is. Annak ellenére, hogy az indítványozók minden nagy csoportosulásnak tagjai, több román parlamenti képviselő, mint például Elena Basescu, Marian-Jean Marinescu vagy Cristian Preda olyan módosításokat próbál bevezetni, amelyek jelentősen felhígítják a határozat üzenetét.

Csibi Magor

A bányászati kitermelésre használt ciántechnológiát ellenző határozatot több EU-tagállam és a legtöbb politikai csoportosulásának képviselői is kezdeményezték. Az aláírók között olyan ismert nevek is szerepelnek az Európai Parlamentből, mint Chris Davies, az ALDE környezetvédelmi koordinátora, Zuzana Roithova, az EP állandó bizottságának tagja az Európai Néppárt (EPP) részéről), de romániai képviselők is, mint Renate Weber vagy Daciana Sarbu.

A határozat azt állítja, hogy a cián rendkívül mérgező és használata visszafordíthatatlan katasztrófákat okozhat az emberek, a környezet és a biodiverzitására nézve, és felsorol 15 olyan okot, amiért ezt a technológiát be kellene tiltani. A határozat említi a technológia betiltását olyan országokban, mint Németország vagy Magyarország, és azt javasolja, hogy az egész EU területén teljesen kerüljön betiltásra. Ugyanakkor azt is kérik, hogy a tagállamok ne támogassák semmiképpen a ciános kitermeléseket országuk területén.

A határozat szövege itt olvasható.

Romániában néhány képviselő azonban más véleményen van, olyan módosításokat követelnek, amely sokkal visszfogottabbá tenné az egész határozatot. Jean MARINESCU, Elena BASESCU, Petru Constantin LUHAN, Cristian Dan PREDA, Traian UNGUREANU és Iosif MATULA a 4. paragrafus törlését szeretnék, amely azt kéri, hogy a tagállamok ne támoassák a technológiát, egy más helyen a tiltás helyett elemzés kérnek arra, hogy valóban szükséges-e a betiltás. Európai Parlamenti hírek szerint néhány román, más csoportosulásokból származó képviselő is kézjegyezte ezeket a módosításokat. Cristian Preda azt nyilatkozta, hogy a 42 aláíró közül egyik Adina Valean, ALDE-alelnök, és amennyire emlékszik, Gigi Becali is közöttük volt.

EP-források egy másik érdekes részletet is tudomásunkra juttattak. Úgy tűnik, hogy a  hivatalos, e-mailen terjesztett, módosításokat szorgalmazó és indokló dokumentumon az Euromines (Európai Bányaipar) fejléce található.

Renate Weber a TOTB-nak elmondta, szívből reméli, hogy a határozatot jelenlegi formjában fogják elfogadni. Véleménye szerint a szavazás előtt néhány nappal az EP nagy többsége támogatta, és vélhetőleg meg is fogják szavazni.

Ugyanakkor a liberálisok képviselője azt is megjegyezte, hogy állítólag a Néppárt keretében „szédítő lobby” folyik, amely a csoport szavazólistáinak megváltoztatását tűzi ki célul, amely jelenleg a határozat megszavazását támogatja. Renate Weber elmondta, hogy kapcsolatba lépett Áder Jánossal, az EP Állandó Bizottságának tagjával, és azt kérte, hogy a módosításokra név szerinti szavazással lehessen voksolni. „Teljesen természetes, hogy tudjuk, ki hogyan szavaz egy ilyen létfontosságú ügyben.” – mondta a képviselő asszony.

Cristian Preda, néppárti képviselő azt nyilatkozta, hogy módosításaik a jó érzés határán belül mozognak. „Szakértői véleményt kérünk, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban már létezik egy működő európai törvénykezés. A határozat jelenlegi formájában megkérdőjelezi a jövőbeli európai bányaipart.”

Arra a kérdésre, miszerint az romániai EPP delegáció felvállalja-e vagy sem közvetett módon az európai bányaipar helyzetét, amint az némely román képviselő e-mailjéből kitűnik, Christian Preda azt válaszolta, hogy „az európai bányaipar sojkkal inkább jogosult arra, hogy véleményt mondjon, mint Renate Weber vagy Daciana Sarbu. Nekik van szakértői tudásuk, és nem ezeknek a szélsőséges környezetvédőknek. Jó lenne, ha a képviselők nyilvánosan felvállalnák a helyzetüket, vagyis az elővigyázatosan éhenhaló szerepét.”

A EPP-tag szerint csoportjuk, Preda szerint, még nem beszélte meg ezt a problémát, így nem lehet csoportszintű döntésről beszélni a határozat kapcsán. Arra a kérdésre, hogy a módosításoknak van-e közük Verespatakhoz, Cristian Preda azt nyilatkozta, hogy támogatja a ciántechnológiás kitermelést, bárhol is történne ez.

– Mintegy véletlen egybeesésként ma két nyílt levél is érkezett a Hotnews TOTB szerkesztőségébe, egyik a campeni-i városházáról, másik a Pro Rosia Montana civil szervezettől, egyik a projekt beindítását, a másik az EP-határozat elutasítását kéri.

– Sógor Csaba EPP-képviselő megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy az EPP (European Peoples Party) már múlt héten megszavazta a határozat támogatását. „A holnapi gyűlésen nem kerül napirendre ez a kérdés.”

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Laszlo
    Közzétéve: 4.5.2010, 4:36 pm

    Minden olya kitermelesi format ,amely a legcsekelyebb formaban is karositja a kornyezetet , azonnali hatalyal bekellene tiltani.

  2. A hozzászólás szerzője: Gyuró Endre dr
    Közzétéve: 5.5.2010, 6:58 am

    Félő, hogy a természetet végletekig kizsigerelni kész kapitalisták érdekeit védő szocialisták és neoliberálisok a javaslat ellen szavaznak

Szólj hozzá!