Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.12.2012

Belefulladnak a karácsonyi szemétbe az olaszok

Fotó: La Repubblica

Az év végére újabb válsághelyzet alakult ki Olaszországban a háztartási hulladék miatt. Szemétben áll a déli Foggia városa, de a háztartási hulladék elszállítása gondot okoz Rómában is – jelentette a csütörtöki olasz sajtó.

Két méter magas szeméthegyek torlaszolják el a Puglia tartománybeli Foggia utcáit. Az újságok az apokalipszishez hasonlították a 150 ezer lakosú városban kialakult helyzetet.

Az utóbbi években Nápolyban és Palermóban látott jelenetek ismétlődtek meg: Foggia lakosai felgyújtották a szemetet, folyamatos munkát adva a tűzoltóknak.

A város köztisztasági hivatala éppen karácsonyra ment csődbe. Az önkormányzat alkalmi hulladékgyűjtőkkel igyekezett megtisztítani az utcákat, de a seprűkkel és lapátokkal felszerelt szemeteseket a rendőrségnek kellett védenie a köztisztasági hivatalnak az elbocsátásuk miatt tiltakozó dolgozóival szemben. A sajtó szerint a háttérben a helyi szervezett bűnözés áll, amely magának akarja megszerezni a szemétszállítás üzletét.

Az év végére nem tudják hova tenni a szemetet Rómában sem: megtelt az olasz főváros negyven éve működő szabadtéri szeméttelepe, az új megépítését pedig még el sem kezdték. Kudarcba fulladt a szemét külföldre szállítására kiírt beszerzési pályázat is. Ha Róma nem talál megoldást, 280 millió eurós európai uniós bírságot kockáztat.

Nápoly utcáin már nincs szemét, de ez a városnak az idén 130 millió eurójába került. A nápolyi háztartási hulladékot ugyanis az észak-olasz tartományokba szállítják feldolgozásra. Lombardia és Toscana tonnánként 150 euróért veszi át a nápolyi szemetet. A nápolyi családok évente több mint 400 eurós hulladékadót fizetnek. A szemét kamionokkal való elszállításán pedig a camorra bűnszervezet keres, mivel korrupt közbeszerzéssel megszerezte magának az önkormányzat fizette hulladékszállítást – írták az újságok.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!