Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.12.2012

Így csomagolj karácsonyi ajándékot kreatívan és környezetbarátan!

Ahhoz, hogy a karácsony a lehető legkörnyezetbarátabban teljen el, nemcsak a fenyőre, az ételekre, az ajándékokra érdemes odafigyelni, hanem az ajándékok becsomagolására is. A tiritarka papírok vagy ajándékos zacskók helyett egyedi megoldásokat találhatunk, amelyekkel garantált a siker.

Egy amerikai felmérés szerint, ha minden család csak három ajándékhoz használna újrahasznosított csomagolást, az így megspórolt csomagolópapír 45 ezer focipályányi területet fedne le. Miért is ne takarítsunk meg pénzt, legyünk környezetbarátak és ötletesek egyszerre, ahelyett, hogy az előre nyomtatott papír úgyis a szemétkosárban kössön ki?

Használjunk “papírhulladékot”!

Mindenkinél kallódnak otthon színes régi újságok, lejárt térképek, régi könyvek, sőt, akár képregények és gyerekrajzok. Utóbbiak kicsit rizikósabbak – nem biztos, hogy az ereklyeként őrzött óvodáskori rajzot fel lehet áldozni -, de ha ezzel senkinek a lelkébe nem tiporunk, nagyszerű eredeti csomagolás válhat belőle.

A TreeHugger példájában a régi könyvből dekorelemeket, feliratot lehet kivágni.

Díszítsünk természetes anyagokkal!

A “kötelező” masni helyett, vagy csak úgy, a csomag kinézetét felturbózandó érdemes körülnézni, mit “hullattak el” a fák, amit erre a célra felhasználhatunk. Fenyőtobozok, gesztenyék, különféle termések kiválóan megfelelnek erre a célra.

Barna papírzacskó, színekkel megfejelve

Talán nálunk még nem annyira elterjedt, de a bevásárlásokhoz adott barna papírzacskó egy kis színes cérnával nagyszerű csomagolásként használható. A mellékelt példán az ajándékozó tarka cikkcakkban varrta össze a zacskót: praktikus és mutatós egyszerre.

Tanuljunk a japánoktól!

A furoshiki egy japán csomagolási módszer, különféle technikákkal – amelyekre számos példát lehet találni a furoshiki.com oldalon – egy négyzet alakú vászondarabba bármit mutatósan be lehet csomagolni, az anyagot utána pedig újra felhasználni akár szatyorként.

A szó eredetét tekintve, a fura fürdőt jelent, a shiki pedig szőnyeget, “régen ugyanis a közfürdőkben ilyen kendőkre állva vetkőztek, a levetett ruháikat ebbe göngyölték, hazafelé pedig a nedves törülköző-kimonót vitték benne. A szó csupán a 17-18. század fordulóján jött divatba, de számos korábbi illusztráció tanúsítja, hogy jóval korábban is használtak ilyen batyukat.”

Legyen a csomagolás is az ajándék része!

Miért ne használjunk fel egy-egy elemet azokból, amit amúgy is ajándékoznánk? Egy sállal vagy egyéb ruhadarabbal kreatívan meg lehet oldani a csomagolást. Az már emberfüggő, hogy a meglepetést csökkenti vagy fokozza, hogy az egyik ajándékot egyből meglátja.

Ha nem volt eredetileg tervbe véve ilyen jellegű ajándék, érdemes kosarat venni, amit így az ajándék részévé teszünk. Később bevásárlásra vagy tárolóként lehet használni.

Csomagoljunk befőttesüvegbe!

Mindenkinél kallódik otthon pár üres befőttesüveg, amivel nem nagyon lehet, amit kezdeni. Ha ajándékunk belefér, miért is ne? Az üvegre elég egyszerű festeni, így saját mintával, üzenettel díszíthetjük, amelyet utána a kosárhoz hasonlóan továbbra is tárolásra lehet használni.

Az üveget Bakk-Dávid Tímea festette

Az összeállítás a Tree Hugger és a Gaiam Life cikkei alapján készült.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!