Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.12.2012

Éneklő és “jin-jang” szemű béka: 126 új fajt fedeztek fel a Mekong-régióban


Új faj: éneklő béka. Fotó: Jodi J. L. Rowley/Australian Museum/WWF via The Guardian

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint a Nagy-Mekong régióban a kutatók 126 új fajt azonosítottak 2011-ben. Azonban az erdei területek eltűnésétől a Mekongon zajló nagyobb vízerőmű-projektekig, számos létező veszély fenyegeti a régió biodiverzitását, ami azt jelenti, hogy az új fajok nagy része akár már most is az életben maradásért harcolhat.

Néhányuk – mint a Belzebub gumósorrú denevér (Murina beelzebub), melyet Vietnamban fedeztek fel – túlélése a trópusi esőerdőktől függ, és rendkívül védtelenek az erdőirtással szemben. A jelentés szerint mindössze négy évtized alatt a Nagy-Mekong régió – mely felöleli Thaiföldet, Kambodzsát, Mianmart, Vietnamot, Laoszt és Junnan kínai provincia délnyugati részét – erdőségeinek 30%-a eltűnt. Másokat – mint a Mianmarban fellelt egyik rövidfarkú pitonfajt – jobban veszélyeztet az illegális vadászat húsuk, bőrük és az egzotikus állatok kereskedelme miatt.

A most felfedezett új fajok közt főleg növények szerepelnek, de van 21 hüllő- és öt kétéltűfaj is, többek között egy éneklő békafaj (Gracixalus quangi), és egy fekete-fehér szemmintázatú (Leptobrachium leucops).


“Jing-jang-szemű” béka. Fotó: Jodi J. L. Rowley/Australian Museum/WWF

A WWF szerint, míg az újonnan felfedezett fajok száma bizonyítja a régió hihetetlen biodiverzitását, néhány aggasztó fejlesztés zajlik, mely veszélyezteti fennmaradásukat. Laosz ama elhatározását, hogy létrehozza a Xayaburi-gátat a Mekong főfolyóján, mely komoly veszélyt jelent a folyó „rendkívüli biodiverzitására” és több mint 60 millió ember megélhetésére.

A szakemberek szerint a Mekong vízi biodiverzitása az Amazonas után a második helyen áll. A gát áthatolhatatlan akadályt jelentene számos halfaj számára, ami a már ismert, és még felfedezésre váró fajok pusztulását jelezheti. A Mekong mintegy 850 halfajnak és a világ legintenzívebb folyami halásziparának ad otthont.

Forrás: AFP/hirado.hu

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!