Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.12.2012

Háromszázszor annyi ízeltlábúfaj él az esőerdőkben, mint emlősfaj

Háromszáz ízeltlábú fajra egy emlősfaj jut a trópusi esőerdőkben – derítette ki többéves vizsgálatok során egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a Science legújabb számában ismerteti.

Huszonegy ország 102 kutatója nyolc éven át gyűjtötte és osztályozta az ízeltlábúakat Panamában, a programot Yves Basset, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet tudósa koordinálta – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A csoport egy hatezer hektáros erdőben körülbelül huszonötezer ízeltlábúfajt talált. “Hatalmas számról van szó, ami azt jelenti, hogy minden egyes edényes növényfajra húszféle ízeltlábú jut, a madár- és emlősfajok esetében pedig ez az arány 83 és 312” – hangsúlyozta Tomas Roslin, a Helsinki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Hozzátette: amennyiben szeretnék megőrizni a fajgazdagságot a Földön, el kell azon gondolkodni, hogy miként lehet megóvni az ízeltlábúakat.

A legmeglepőbbnek azt nevezte, hogy a fajok fele az esőerdő egyetlen hektárján megtalálható. “Ez azt jelenti, hogy a trópusi esőerdőkben végzett kutatások során nem kell óriási területeken folytatni a mintagyűjtést. Egyetlen hektár is képet ad, hogy hány ízeltlábúfaj él az adott területen” – magyarázta Tomas Roslin.

Ismertetése szerint a vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy a “vegetáriánus” és ragadozó ízeltlábúfajok számarányára következtetni lehet az adott terület növényzete alapján is.

“Rengeteg erőfeszítést teszünk a gének feltérképezésére, szubatomi részecskék megismerésére, vagy a Földön kívüli élet kutatására, ugyanakkor igen keveset teszünk annak érdekében, hogy felderítsük, kikkel is osztozunk bolygónkon” – jegyezte meg Tomas Roslin.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!