Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.12.2012

Több mint 80 védett madarat követhetünk az interneten

Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett ragadozómadarat lehet követni egy webes felületen, amely nemrég vált elérhetővé.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) jóvoltából, nemzetközi összefogásban megvalósult programban jelenleg négy faj több mint nyolcvan egyedét követheti nyomon bárki, akár otthoni számítógépéről is a www.satellitetracking.eu oldalon – tájékoztatta közleményben az MME az MTI-t.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezését az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi alapja, valamint az Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HUSK) támogatta, és már több magyar és nemzetközi madárvédelmi szervezet csatlakozott hozzá. Az állatok követésének módszertanában a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő rendszer alkalmazása egyedülálló a régióban.

Különleges jelentőségűnek számít a parlagi sasok követése, mivel e ritka madarak közül rengeteg esett emberi pusztítás áldozatául az elmúlt években. Az MME Parlagisas-védelmi LIFE programjának célja, hogy a sasokat érő bűncselekmények, azon belül is elsősorban az illegális mérgezések felderítése.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!