Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.12.2012

Az orvvadászat nemcsak a fajokat, a kormányok stabilitását is veszélyezteti

Az illegális kereskedelem a vadállatokkal és trófeákkal évi 19 milliárd dollárosra tehető, és nemcsak a fajokat, hanem a kormányok stabilitását is veszélyezteti – áll a WWF számára készült friss szakértői tanulmányban.

Fegyveres csoportok szervezik és felügyelik ezeket az illegális tranzakciókat, és a befolyt pénzből polgárháborúkat és erőszakos konfliktusokat finanszíroznak, amelyek veszélybe sodorják egyes régiók vagy akár országok biztonságát. A tanulmány többek közt arra is alapoz, hogy nemrég a malajziai hatóságok az eddigi legnagyobb elefántcsont-szállítmányt foglalták le, 20 tonnát, amely Kína fele tartott.

Jim Leape, a WWF International főigazgatója kijelentette, a jelentés világosan rámutat arra, hogy az orvvadászat világszerte növekvőben van az utóbbi évtizedben, és minden eddiginél nagyobb kockázatot jelent, már nemcsak a vadállomány védelmét veszélyezteti, hanem a nemzetbiztonságot is.

Az afrikai lázadó milíciák a feketepiaci kínálatból profitálnak, elefántokat, orrszarvúkat, tigriseket gyilkolnak le. Idén csádi és szudáni milíciák Kamerun területére betörve lemészároltak 450 elefántot, hogy az elefántcsontot értékesítve fegyvereket vásárolhassanak és harcolhassanak; hasonló történik Kongóban is – mondta John Scanlon, a CITES főigazgatója is.

Ez az új szervezett bűnözési hullám a nemzetközi szervezetek és országok minden eddigi, a vadállomány megőrzésére tett erőfeszítéseit veszélyezteti – szögezte le Christian Glass, a német gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztérium szóvivője.

A WWF-jelentés szerint a vadállatok és növények illegális áruba bocsátása a globális feketepiac negyedik legfontosabb ágazata a drog-, hamisítvány- és emberkereskedelem után. Ezt a típusú illegális kereskedelmet két tényező teszi lehetővé: a koherens és hitelesen alkalmazott törvénykezés hiánya, és az illegális termékekhez való hatékony hozzáférési lehetőség az internet segítségével.

“Afrika egyetlen térsége sincs már biztonságban. Első alkalommal a történelemben a teljes kontinensen a vadorzók által megölt állatok száma nagyobb, mint azoké, amelyek természetes okokból pusztultak el. A véres elefántcsont-kereskedelem 2012-ben csúcsokat döntött” – nyilatkozta Will Travers, a Born Free Foundation vezérigazgatója. Közel 30 ezer elefántot ölnek meg évente, hogy a kínai elefántcsont-keresletnek eleget tehessenek – tette hozzá.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!