Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.12.2012

Madártani szakmai fórum lesz Sepsiszentgyörgyön

Kovászna megye természettudományos szempontú megismerését célzó szakmai fórum indítását kezdeményezi a Megyei Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Központ. A rendezvény célja, hogy év végi áttekintést nyújtson a megyében folyó természettudományos kutatásokról.

A projektet hagyományteremtő szándékkal indítják, idén a Natura 2000-es természetvédelmi területeken végzett felmérések kapcsán a madarak témában, és az elkövetkezőkben minden évben egy újabb biológiai vagy földrajzi témában szerveznek konferenciát. Egyéni jellegű természettudományos kutatásokat több intézmény vagy magánszemély végez a megye területén, de ezek eredményei ritkán kerülnek ki a szűk szakmai körökből.

A rendezvénnyel szeretnék elérni, hogy a védett területek gondnokainak is segítséget nyújtsanak, az egyes területek kutatási állapotát megismerjék, illetve a természeti értékeket felleltározzák. Mivel a megyében található legnagyobb Natura2000-es területet madártani szempontból nyilvánították védetté, az idei javasolt téma a madártani kutatások helyzetképének áttekintése.

Az első szakmai szimpózium december 14-én 9:00–13:00 óra között lesz Kovászna Megye Tanácsának nagy gyűléstermében. Téma: Madártani kutatások Kovászna megyei védett területeken.

Program

A megyében folyó kutatási tevékenységek
1. A kis békászó sas LIFE projekt – Milvus
2. Bagolyköpet-vizsgálatok – Molnár Lídia
3. A Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi terület kezelési tervéhez készített madártani felmérés – Mátis Attila et al. (S.O.R.)
4. A Csomád-Bálványos Natura 2000-es természetvédelmi terület kezelési tervéhez készített madártani felmérés – Gábos Ede/Benkő Zoltán

Szomszédolás – kitekintés a megyéből
5. A Homoródi-dombság Natura 2000-es természetvédelmi terület kezelési tervének előzetes kutatása – Szabó József

Tudománynépszerűsítés/civil kezdeményezések
6. gyurgyalagok.blogspot.com – Gaál Zsuzsa, Majos Andrea, Dombi Helga

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!