Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.12.2012

Egy tegzes lett az év rovara Németországban


Fotó: Wikipedia

Egy tegzesfajt választott szerdán a 2013. év rovarává a braunschweigi Julius Kühn Intézet szakembereiből álló zsűri.

A jelentéktelen kinézetű, szürkésbarna színű tegzes, a Rhyacophila fasciata az összes európai tegzesfajt képviselve nyerte el a választást. Egyedül Európában több mint 300, világszerte pedig tízezernél is több faja él az ízeltlábúak eme népes rendjének. Meleg nyári napokon rendszeresen látható, amint hatalmas rajokban kering a víz fölött.

E tegzesfaj egyedei alig egy évet felölelő életük legnagyobb részét a partközeli vízben töltik. Lárvaként ragadozó életmódot folytatnak: náluk kisebb méretű vízi rovarokra vadásznak. A kifejlett példányok szárnyra kelve elhagyják a vizet. Alig három hétig tartó, víz fölötti életük során párosodnak, majd elpusztulnak. Kifeszített szárnyaik fesztávolsága a három centimétert is elérheti. Sokan szúnyogoknak nézik őket, pedig semmi ok a félelemre: a tegzes nem csíp, nem szúr – hangoztatta az intézet kuratóriumának szóvivője.

A Rhyacophila fasciata a tiszta vizű patakokat, tavakat kedveli. Jelenléte ezért egyben a lakóhelyéül szolgáló víz jó minőségét tanúsítja.

A tegzesek (Trichoptera) onnan kapták a nevüket, hogy lárváik számára tegezalakú védőburkot építenek fából, apró kövekből, kis kagylókból. A tegzesek legközelebbi rokonai a lepkék.

Forrás: MTI/dpa

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!