Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 12.12.2012

Kémnek hittek és lelőttek egy jeladóval ellátott sast Montenegróban


Aquila clanga. Fotó: Sergey Pisarevskiy/flickr.com

Lelőttek egy lengyel ornitológusok által megfigyelt fekete sast Montenegróban, a rajta lévő jeladó rendszert pedig madárvédelmi szakemberek helyett a rendőrségnek adták át a helyiek kémkedésre gyanakodva – írták helyi portálok.

Az esetről az a montenegrói ornitológus számolt be a sajtónak, akinek lengyel kollégái jelentették, hogy az egyik általuk megfigyelt madár valószínűleg elpusztult Montenegróban, a jeladó rendszer viszont “ide-oda sétál”.

Kiderült, hogy a Bruzda névre keresztelt fekete sas a shkodrai (Skadar) nemzeti park igazgatójának udvarán pusztult el, miután egy vadász odavitte a sebzetten talált madarat. Az igazgató nem hívott állatorvost a meglőtt sashoz, a jeladórendszert viszont bevitte a rendőrségre, mert gyanúsnak találta a sasra erősített “nagy monitort”.

A történetet felgöngyölítő podgoricai ornitológus szerint lesújtó, hogy a parkigazgató nem hívott állatorvost a sebzett sashoz. Egy természetvédelmi szakembernek illett volna felismernie, hogy madármegfigyelésről, és nem “ismeretlen repülő tárgyról” van szó és az eset ornitológusok, nem pedig a rendőrség hatáskörébe tartozik – mondta a szakember.

Az ornitológus közölte, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hozzátéve, hogy csupán a jeladó rendszer értéke több mint ötezer euró (csaknem másfél millió forint). Beszámolt arról is, hogy lengyel kollégái diplomáciai közreműködéssel kérelmezik majd, hogy a montenegrói hatóságok adják át számukra a jeladórendszert, mert az elpusztult Bruzda része volt a lengyel nemzeti madárvédelmi programnak. A fekete sas veszélyeztetett faj.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: solpet
  Közzétéve: 12.12.2012, 3:15 pm

  Szép kis esszé tudományos képzettségröl és alkalmasságról.
  ___________
  Kiváncsi vagyok,
  a Nemzeti Park fenntnevezett igazgató ura vajon hányszor fordult elö
  nemzetközi kongresszusokon (mondjuk az elmúlt 10-15 évben)
  állam- vagy EU- pénzen?

  Ugyebár illik az ország tudományos (ál)hírnevét gyarapítani,
  magunkat tudományos téren továbbképezni stb…

 2. A hozzászólás szerzője: Marton Attila
  Közzétéve: 12.12.2012, 3:44 pm

  Sajnos nem elszigetelt események. Nemrég Szudánban (újra) volt egy hasonló eset (több infó róla itt: http://index.hu/kulfold/2012/12/11/izraeli_kemkeselyut_lottek_le_szudanban/)

  Kár, hogy ezek a gyönyörű madarak így pusztulnak el, és érdemes arra is gondolni, hogy szakemberek valahol valamikor kínlódtak, hogy feltegyék azt az adót pont azért, hogy megvédhessék a fajt.

Szólj hozzá!