Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.12.2012

Milyen minőségű Kolozsvár és környékének csapvize?

A csapvíz egyenesen megöl, esetleg nem árt nagyon, de nem is a legegészségesebb, vagy a csapvíz tökéletesen iható (persze, ha előbb rászereled a méregdrága szűrőrendszert) – Romániában mindenféle állítás elhangzik a csapvízzel kapcsolatban, a TOTB pedig szakemberrel elemeztette ki, mi a helyzet Kolozsváron és környékén.

Az idei Víz világnapjára készült EU-s felmérés szerint a romániaiak 94%-a súlyos problémaként tekint a vizek minőségére. Az Európai Unió tagállamai közül így itt a legmagasabb azoknak a száma, akik a víz minőségéért aggódnak (elég szorosan következnek az olaszok 91 és a franciák 89%-kal), míg az EU összlakosságának 68 százaléka érzi ezt problémásnak.

Kolozsvár és környéke

Kolozsvár vizét azok, akik mindig is itt éltek, megfelelőnek szokták találni, akik viszont a keményebb, hegyvidéki vízhez szoktak, esetenként „borzalmasnak” találják. A személyes preferenciáktól eltekintve azonban az a legfontosabb, hogy tisztaság szempontjából ne legyen kifogásolható.

Pál Zoltán egyetemi adjunktus és diákjai három vízmintát: kolozsvári csapvizet, szászfenesi csapvizet és feleki kútvizet elemeztek ki kérésünkre. A mérések eredményei a következőképpen alakultak:

A vizsgálatokból kiderült, a csapvíz ásványi anyagokban (TDS) elég szegény, viszont szennyezés sincs benne; a kútvíz ilyen szempontból rendben van (kalciumtartalma főleg), viszont a megengedett határértéken felül (50 mg/l) tartalmaz nitrátokat, a csapvíz nitráttartalmának hét-nyolcszorosát.

Ugyan nem a nitrátok, hanem a nitritek igazán veszélyesek – utóbbi maximális megengedett koncentrációja 0,5 mg/l) -, előbbi jelenléte is szennyezettségre utal. A nitrátok ugyanakkor csak akkor okoznának mérgezést, ha nagy mennyiségben, több kanálnyit vinnénk be egyszerre, a nitritek viszont kis mennyiségben is akut mérgezést okoznak és hosszú távon rákkeltőek.

A másik szennyezőanyag, az ammónium jelenléte mindhárom vízminta esetében a kimutathatósági határon alul maradt. A szászfenesi csapvíz kissé savas, de még nem veszélyesen. Összesítve tehát a csapvíz tiszta, de steril, a kútvíz tápanyagokban gazdag, de enyhén szennyezett is.

A kolozsvári hivatalos vízminőség-mérések idén májusban hasonló eredményeket mutattak ki. Az elemzést .pdf formátumban itt lehet letölteni.

Otthoni tippek

Teljeskörű elemzésért érdemes szakemberhez fordulni, de például a pH-értéket otthon is könnyen meg lehet állapítani, ha gyanúsnak találjuk. Első lépésként egyszerű tapintással is tesztelhető: ha ragacsosnak tűnik, akkor savas lehet, ha síkos, akkor magas lehet a pH-értéke. A pH-érték biztos megállapítására természetesen a lakmuszpapír alkalmasabb.

A szennyezettség szabad szemmel történő megállapítására az eHow azt ajánlja, hogy tegyünk egymás mellé egy pohár csapvizet és desztillált vizet. Ha a csapvízen elszíneződést tapasztalunk, érdemes lehet elemeztetni is, de a színváltozás még nem kötelezően jelent súlyos vagy hosszútávú szennyezettséget.

Címkék: , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Pál Zoltán
    Közzétéve: 8.12.2012, 8:25 am

    Az elemzésnél ammónium van, a szövegben ammónia. Figyelem, az ammónia az gáz, azt a levegőben mérik. Kérem javítsák ki

  2. A hozzászólás szerzője: Adam
    Közzétéve: 8.12.2012, 3:19 pm

    Ez most komoly? A TOTB szakemberrel elemeztette a vizminoseget K.var es kornyeken. Ez lenne az eredmeny? Ezek szerint a szakember nem az ivoviz eloallitas es ellemzesben szakember!!!

Szólj hozzá!