Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.11.2012

Művészeti alkotások készültek a Mount Everest hegymászói hátrahagyott szemetéből


Fotók: Everest 8848 Art Project

Bemutatták a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről (Csomolungmáról) lehozott nyolctonnányi hulladék egy részéből készített műalkotásokat Katmanduban.

Nepáli művészek egy csoportja régi kötelek, kiselejtezett oxigénpalackok, törött sátrak, sörös dobozok, üvegek és egy helikopter maradványainak felhasználásával készítette el azt a 75 alkotást, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a Csomolungma lejtőit csúfító szemétre. A Mount Everest részleges megtisztításához összesen 65 hordárra, 75 jakra és két tavaszi expedícióra volt szükség.


Az Everest 8848 Art Project kezdeményezés keretében született alkotásokat Katmanduban állították ki, majd Pokharában, Nyugat-Nepál turisztikailag jelentős városában is bemutatják. “Úgy gondoltuk, hogy ez a projekt segít népszerűsíteni a részt vevő művészeket és egyszersmind hozzájárul az Everest megtisztítására irányuló törekvésekhez is” – húzta alá a projekt szervezője, Kripa Rana Shahi.

Tizenöt nepáli művész egy hónapon keresztül készült a tárlatra. A kiállított tárgyak ára 12 és 150 ezer font között mozog, és sokat közülük már el is adtak.A Himalája-hegység részét képező Csomolungma csúcsán húzódik Kína és Nepál közötti határ. A Mount Everest fő “mászószezonja” márciusban kezdődik és májusban ér véget. Az elmúlt évtizedekben hozzávetőleg négyezer embernek sikerült meghódítania a 8848 méteres magaslatot, amelyre elsőként Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay kapaszkodott fel 1953-ban.

“Az Everesten lévő szemét híre egyre inkább besározza hazánk imázsát” – mondta a hegycsúcs meghódítóit tömörítő Everest Summiteers Association elnöke, Wongchu Sherpa, hozzátéve, hogy egy közelmúltban felvetett javaslat szerint a szemetelésen kapott csúcsratörőket öt évre el kellene tiltani a mászástól.

Forrás: MTI/Daily Telegraph

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!