Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.11.2012

Válogatás nélkül mészárolnak vándormadarakat is Libanonban

Válogatás nélkül vadásszák a madarakat Libanonban, gyakran az ország fölött áthaladó vándormadarakat is lelövik – derült ki a Libanoni Ökológiai Mozgalom tudósításából. Az ezrével pusztított madarak között van fehér gólya, pelikán, karvaly, békászó sas és néhány keselyűfaj is.

A libanoni környezetvédelem helyzete kaotikus; a vadászatot ugyan egy 1995-ös törvény szabályozta, de senki nem veszi figyelembe, 2004-ben pedig egy újabb törvényt dolgoztak ki, amely sosem lépett életbe. Jelenleg nem lenne teljesen tilos a vadászat, de idényhez és fajokhoz kötik, amit senki nem tart be.

A környezetvédelmi szervezet által közzétett fotók arról tanúskodnak, hogy a vadászok szeretnek kérkedni, ki lőtt több, nagyobb, ritkább fajt. A védett fajokat itt sem lenne szabad lelőni, de azokra a fajokra, amelyeket nem véd a törvény, számbeli korlátozás sincs, ezért ezresével pusztíthatják őket, egyeseket teljesen legálisan.

A vadászatot sokan már akár tíz éves korukban is elkezdik, annak ellenére, hogy a fegyvertartási engedélyt csak 18. évüket betöltötteknek lehet adni. Általában hétvégi szórakozásként művelik, de igazából a nap bármely órájában, az ország bármely pontján, akár házak között is előfordulhat lövöldözés.

A tömeges mészárlás főleg Európa vándormadaraira lehet hatással, amelyek Libanon fölött haladnak át téli útjuk során, illetve visszafelé. Így azok a madarak, amelyeket aktivisták, szervezetek költséges ráfordítással védenek, Libanonban teljes szabadsággal elpusztíthatók. A libanoni Környezetvédelmi Minisztériumot a probléma egyáltalán nem érdekli – írják a környezetvédők.

Szabó D. Zoltán, a BBTE Biológia-Geológia Karának oktatója erős nemzetközi nyomással elképzelhetőnek tartaná a jelenség visszaszorítását, “bár egy olyan országban, ahol ma is rendszeresek a lövöldözések és könnyen lehet fegyverhez, lőszerhez jutni, valószínű nem a madarak védelme lesz egy nemzetközi összefogás fő célja” – vélte.

“A fotók alapján nehéz pontosan megállapítani a lelőtt madarak magyságrendjét, erősen bízom benne, hogy nem a jéghegy csúcsát látjuk a képeken. Valóban elkeserítő látni, hogy miközben nagy befektetésekkel védjük a lassan szaporodó, ritka ragadozókat a költőterületen, vonulás közben egy könnyelmű puskalövés vet véget a nehezen elért eredményeknek. Hasonló jelenséggel találkozhatunk Málta esetében is, ahol ugyan stabil az ország helyzete, de ennek ellenére válogatás nélkül ölnek hatalmas nagyságrendben madarakat. Ott szerencsére az EU már hivatalos úton is kérte a kormányzat beavatkozását” – kommentálta a hírt a természetvédő.

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Libanoni madármészárlás: újból időszerűvé vált a nemzetközi összefogás » Think Outside The Box
    Közzétéve: 26.11.2012, 2:10 pm

    […] A libanoni madármészárlás sajnos nem egy új keletű dolog; a jelenség már évtizedek óta ismert. Libanon a legtöbb európai és számos ázsiai vonuló madárfaj vonulási útjába esik úgy az őszi, mint a tavaszi költözés során. […]

  2. A hozzászólás szerzője: Kasza Blanka
    Közzétéve: 26.11.2012, 2:27 pm

    Benne van a nevében: Liba-non.

Szólj hozzá!