Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.11.2012

44 millióval csökkent a brit madárpopuláció 1966 óta


Veréb. Fotó: Emerging Birder/flickr.com

Negyvennégy millió egyeddel zsugorodott a Nagy-Britanniában élő madárpopuláció 1966 óta – derült ki a helyi természetvédő szervezetek friss jelentéséből. A tanulmány elsőként fest átfogó képet arról, hogy miként változott a szigetország madárállományának mérete az elmúlt évtizedekben. A felmérés szerint bizonyos fajok egyedszáma jelentősen növekedett, azonban más – köztük hétköznapi – madárfajok populációjának a mérete drasztikusan visszaesett. A jelentést azoknak az önkénteseknek a megfigyelései alapján állították össze, akik az 1960-as évek óta követik nyomon a helyi madarakat.

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Brit Madártani Alapítvány (BTO) szakemberei által készített tanulmányban szereplő becslések szerint jelenleg 166 millió madár fészkel a szigetországban, szemben az 1966-ban számon tartott 210 millió egyeddel – adta hírül a BBC.

A legnagyobb populációcsökkenések egyikét a házi verebeknél (Passer domesticus) tapasztalták: számuk az 1960-as évek óta – eddig ismeretlen okokból – 20 millióval apadt, bár 2000 óta enyhe növekedést mutat az állomány.

A termőföldek által biztosított élelemre támaszkodó madarak – mint a bíbic, a kakukk és vadgalamb – száma ugyancsak jelentősen apadt. A szakértők szerint a drasztikus visszaesés oka nagyrészt a táj átalakulására vezethető vissza, amelynek következtében kevesebb táplálékszerző és fészkelő hely maradt a madaraknak.

A szakértők kimutatása szerint ugyanakkor az örvös galambok (Columba palumbus) és a nagy fakopáncsok (Dendrocopos major) remekül érzik magukat a szigetországban, és populációik jelentősen növekedtek.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Svédasztal szárnyas vendégeknek » Think Outside The Box
    Közzétéve: 12.12.2012, 1:05 pm

    […] Társaság (RSPB) és a Brit Madártani Alapítvány (BTO) 2012-es jelentése alapján 1966 óta 44 millióval kevesebb madár él Nagy-Britanniában. Ez körülbelül annyit jelent, mint Angliában és Walesben jelenleg élő felnőttek száma. E […]

Szólj hozzá!